Üzleti intelligencia (BI) Trendek 2020-ban

  • üzleti intelligencia fejlesztő

Üzleti intelligencia (BI) Trendek 2020-ban

Az elmúlt években óriási fejlődés ment végbe a Business Intelligence – üzleti intelligencia területén, ami az üzleti fejlesztések üzletágát is nagyban érintette. A “big data” ismert fogalommá vált mindannyiunk számára. A működés során keletkező sok-sok adat és információ révén könnyebben optimalizálhatóvá vált a működés és a döntéshozatal. Csak egy jó üzleti intelligencia fejlesztő kell hozzá. 

Ebben a cikkben az adatgyűjtés trendjéről és felhasználhatóságáról fogunk beszélni, ami az idei fejlesztésekben mindinkább megjelent. 

Egyre több vállalkozásnál tapasztalható már a KKV szektorban is, hogy a manuális folyamatokat felváltják az üzleti fejlesztők csapat által végzett digitális megoldások. Elég csak az ERP rendszerek előretörésére gondolni, amit mi magunk is tapasztalunk a kifejezetten kereskedelmi cégek számára fejlesztett Salesboard ERP kapcsán.

A tavaszi pandémia különösen kidomborította a digitális megoldások szükségességét és nagyon sok cég konkrét lépéseket tett végre a korábban tervezett digitális transzformáció megvalósítására. A munka “elvégezhetőségének” nyomása mellett nagy volt a munkavállalók felől érkező nyomás is, hiszen sokan megtapasztalták a home office, vagy ahogy mi szeretjük hívni, a remote munka előnyét és a munka-magánéletre gyakorolt pozitív hatását, így a jelen kiszámíthatatlanságában nem maradt más választás, mint a digitális fejlődés.

Az előbb említett kényszerhelyzettől függetlenül is megfigyelhető egy meghatározó trend az üzleti intelligencia (business intelligence) területén, ebből 5 területet emelnénk ki. 

1. Automatizáció

Egy amerikai elemzés szerint, a mostani üzleti elemzéshez köthető munkák 40%-a automatizálhatóvá válik a következő években az üzleti intelligencia fejlesztő szakemberek munkája által, ami már most erősen körvonalazódik. A cégek a lehető legtöbb folyamatot igyekeznek automatizálni, ezt tapasztaljuk mi is, akár állami cégnek dolgozunk, akár a privát szektornak. Jó példa erre a nyugat-európai piacra készült Astodi – videó, kép és hang alapú tartalom kategorizáló alkalmazás.

Adatelemzést tekintve ma már szinte minden esetben digitális megoldás születik. Ha magát a fejlesztés folyamatát nézzük, erre jó példa a DevOps szolgáltatás, mely során a fejlesztők által megírt forráskód első lépésként egy automatizált folyamat során  kikerül teszt környezetre, itt az automata tesztek segítségével végig ellenőrizzük az egyes funkciók működését, meggyőződünk arról, hogy az ügyfél által elvárt funkciók megfelelően és tökéletesen működnek-e együtt a már korábban elkészült fejlesztésekkel.

De elég olyan “egyszerű”, mégis időrabló folyamatra gondolni, mint a webáruházaknál az automata megrendelés – kiszállítás – számlázás folyamata. Az elmúlt időszakban különösen előtérbe került ez olyan online boltoknál, ahol a digitalizáció alacsony szinten volt/van. Erre is ideális megoldást nyújt a kereskedelmi szektor számára pl. a Salesboard ERP.

Salesboard ERP

2. Adatvizualizálás 

A felgyorsult hétköznapok egyik leglátványosabb következménye az üzeti életben, hogy a száraz excel táblák kora lejárt. A cél az, hogy rendkívül rövid alatt átlássuk az elemzéseket, ezért képekben szeretünk gondolkodni, ábrákon, grafikonokon keresztül szeretjük az információt az agyunkhoz eljuttatni. Nem véletlen, hogy az infografikával ellátott cikkek és tanulmányok sokkal kedveltebbek, mint a hasznos, ugyanakkor csupán tényeket szárazon felsorakoztató értekezések.

Üzleti szoftver fejlesztés során is kiemelt szerepe van az elemzési funkción belül a vizuális tartalomnak. Ez jelenti természetesen már a fejlesztés egészét nézve az üzleti intelligencia fejlesztő általi UX/UI szempontok szerinti fejlesztést, hogy valóban olyan termék születhessen, amit szívesen használnak napi szinten a felhasználók. Emellett pedig az adatelemzésben is sokkal inkább előtérbe került a diagrammok és vizuális elemek használata. 

3. Mobil applikációk

Mindezidáig általános szabály volt, hogy nagyobb webshopok esetén szinte kötelező a mobil applikáció a webes alkalmazás mellett, egyéb esetben elegendő volt a desktopos élmény mobilra optimalizált változatát elkészíteni, mint mondjuk egy weboldal esetén.

Mára azonban a napi munkavégzésünket, a szociális kapcsolatainkat tekintve is rengeteg dolgot a telefonunk segítségével intézünk el, a mobil élmény (mobile experience) teljesen megváltozott. Nem véletlenül fejlesztett a Netpincér új mobil applikációt pl. és nem véletlenül készítettünk mi sem mobil applikációt is a Salesboard ERP rendszerünkhöz. Ennek  segítségével a területi képviselők bárhonnan, bármit el tudnak intézni, amit korábban a nap végén, számítógépről tudtak megcsinálni csak. A webes és különböző mobil platformok hatékony és költségtakarékosabb fejlesztésére ideális megoldás a Cross-platfom, amiről ebben a cikkben részletesebben írtunk korábban. 

Startup tanácsadás

4. Hangalapú keresés

Az Iphone nagy újítása volt anno Siri, a hangalapú virtuális asszisztens. De ide sorolható a Cortana, Alexa, vagy a Google Assistant is. Ez egy 2018-as cikk arról, hogy mennyire megbízhatóak ezek a rendszerek. Mára rengeteget fejlődött ez az iparág is és egyre több nyelven, így magyarul is biztonsággal használhatók.

Itthon ez még egy viszonylagos niche, tőlünk nyugatabbra már sokan felismerték, hogy a jövő mindenképp a hangalapú fejlesztések felé mutat, miután a munkában és a mindennapokban is a lehető legkényelmesebb megoldásokat keressük. Érdemes ezzel is számolni!

5. Adatelemzés

A rendelkezésünkre álló adatok minősége és mennyisége felértékelődött és azt tapasztaljuk, hogy teljesen másként viszonyulnak a cégek az adatok elemzéséhez, az azokhoz való hozzáféréshez. Ennek köszönhetően tudatosabb a döntéshozatal is és belátták a cégek, hogy nem lehet okos, a jelen követelményeire választ adó szolgáltatásokat kínálni az adatok megfelelő elemzése nélkül. Ebben a cikkben például a Supercharge a big data pénzügyi szektorban való “felhasználást” írja le nagyon jól. 

Nagyon jó példa a TrueMotion, vagy a Seon, mindkettő a rendelkezésre álló adatok elemzésére épülő szolgáltatás.

A 2020-as trend egyértelműen az, hogy az üzleti fejlesztésekbe egyértelműen bekerül az összetett elemzési funkció, melynek szerves része az üzleti intelligencia (BI).

A BI témaköre egyre komplexebb, éppen ezért kiemelten fontos nem elmenni a fent részletezett trendek mellett, a további piaci szereplés kulcseleme lehet ezek ismerete és alkalmazása az üzleti folyamatokban!

Ha kérdéseid merültek fel a témával kapcsolatban, keress minket bátran, vagy jelentkezz ingyenes konzultációnkra, ahol közösen kitaláljuk, milyen típusú fejlesztés illik leginkább a cégedhez!

A képeket köszönjük a Pixabay-nek!

Díjmentes konzultáció