2021 legnagyobb tech baklövései

  • szoftverfejlesztő cég

2021 legnagyobb tech baklövései

A 2021-es év sem volt egyszerű a még mindig nyakunkon lévő Covid járvány miatt. Ugyanakkor sokszor a nehézségek inspirálnak a leginkább az újító gondolatokra. A mögöttünk álló időszak is tartogatott jó pár technikai újítást, ám számos baklövés is ért közülük nem egyet.

A CNN Business összeszedte a tavalyi év legnagyobb technikai baklövéseit, amit int szoftverfejlesztő cég lévén, mindenképp érdemesnek tartottunk megosztani. Ez a lista nagyon jól mutatja, hogy adott esetben, egy nem megfelelően tervezett és kivitelezett technikai innováció milyen károkat tud okozni.

Tömegével kiszivárgó adatok a Facebook és Linkedin oldalakról

Ez a két „malőr” nagyon jól példázza, hogy azok adatok, amiket megadunk magunkról a különböző közösségi oldalakon, könnyebben kerülhetnek rossz kezekbe, mint gondolnánk.

Az első ilyen eset a Facebooknál történt, áprilisban kiberbiztonsági szakértők beszámolója alapján, közel 500 millió Facebook felhasználó adata került fel egy hackerek által készített weboldalra (telefonszám, születésnap és email cím). A Facebook persze cáfolta az eseményt, mondván, hogy ezek még azok az adatok voltak, amik 2019-ben kiszivárogtak és a problémát azóta orvosolták.

A LinkedIn-nél is hasonló történt, azzal a különbséggel, hogy az oldalon bárki számára elérhető adatokat árulta egy hacker weboldal. Különböző állítások szerint a személyes és céges információk „csomagja” nem a LinkedIn-től származott, hanem különböző weboldalakról halászták össze. A lényegen nem változtat, az adatok olyan személyekhez és cégekhez kerültek, akikhez semmi közünk, ergo nekik sincs a felhasználók adataihoz köze.

A citizen app rosszul azonosított be egy állítólagos gyújtogatót

Ez a hír önmagában már azért is érdekes, mert nagyon jópofa maga az app, érdemes megnézni. A baklövést ott követték el, hogy 30 000$ pénzjutalmat tűztek ki egy Los Angeles-i tűzvész okozójának megtalálásáért. Ehhez egy új feature-t használtak az appon belül, hogy megtalálják a gyanúsítottat, a probléma csak az volt, hogy a nyomravezetés során kapott információkat nem ellenőrizték és így tévesen vádoltak meg egy férfit a gyújtogatással.

További részleteket nem közölt a cikk, de Amerikát ismerve, nem kis per kerekedhetett belőle.

Zsarolóprogramok támadása komoly $ milliókba került

Zsarolóprogram alatt értjük azokat a hackerek által indított támadásokat, melyek során egy vállalat IT infrastruktúráját támadják meg, és adott összeg fejében adják csak vissza. Erre egy élő példa a Colonial kőolaj vezeték esete volt, mely során 4.4 millió $-ba fájt a vállalatnak a „visszavásárlás”, hogy a rendszer ismét működhessen.

2 cég leállása már megdöntheti az internetet

2 hét különbséggel történt az, hogy 2 tech óriás, akiknek a nevét többségünk még csak hírből sem ismeri, leállt, és ez olyan oldalakat tett elérhetetlenné egy rövid időre, mint a CNN, Amazon, United Airlines, vagy a Hong Kong-i Tőzsde. Ez a két cég amúgy a Fastly és az Akamai. Ugyanez történt a karácsonyi szezonban az Amazon Cloud rendszerével, melynek következtében többek közt a Slack, a Netflix, az Amazon logisztikai rendszere és a Disnex+ sötétedtek el egy időre.

Az eset jól példázza, hogy mennyire függünk az internettől és ha 1 láncszem kiesik (ami ráadásul ennyire meghatározó), bizony leáll az élet egy időre. Mindkét esetet egyébként szinte rögtön észlelték és pár óra alatt orvosolták a problémát.

A Facebook katasztrófával felérő napja

Október 4-én helyi idő szerint este hat óra magasságában teljesen elérhetetlenné vált a Facebook, az Instagram, a WhatsApp és további, a Zuckerberg birodalomhoz tartozó szolgáltatás. Az egész világot érintő fennakadást elég komoly DNS probléma okozta, nagyon leegyszerűsítve arról volt szó, hogy a számítógépek egész egyszerűen nem tudták elérni a Facebook szervereit.

Állítólag egy törölt Reddit komment szerint egy hálózati konfiguráció változás után állt meg az egész, és ennek eredményeképpen kizárták magukat a mérnökök a routerekből, szóval fizikailag kellett odamenni és rádugni a laptopot. Utóbbi nem volt könnyű feladat, mert még a kapukon sem tudtak átjutni az ott dolgozók.

A Tesla teljesen önvezető modellje még várat magára

Habár Elon Musk már régóta ígérgeti, hogy kijön a Tesla teljesen önvezető feature-e, ez még várat magára. Páran már tesztelték, köztük olyanok is, akik képesek voltak 10 000$-t fizetni a béta verzió kipróbálásáért. Maga az önvezetés fantasztikusan hangzik, de a tesztelők egybehangzó véleménye szerint sokszor inkább ijesztő a kontroll átadása, mivel nem tudni, az autó mit fog csinálni a következő pillanatban. Az autókba beépített béta verziójú feature még közel sem tökéletes, számtalan helyzetet rosszul mért fel. Csak egy példa erre, amikor egy rosszul közlekedő kerékpárost kikerült a gépjármű, cserébe majdnem belement egy, az út másik oldalán parkoló furgonba.

A fenti példák nagyon jól mutatják az informatika és a digitális technológiák továbbra is töretlen fejlődését. Ugyanakkor rávilágítanak annak sebezhetőségére is. Éppen ezért nem mindegy, hogy egy adott IT fejlesztésnek mennyire körültekintően állunk hozzá. Fontos felmérni a lehetséges veszélyforrásokat és „réseket” a pajzson. Az előny még inkább a tapasztalt szoftverfejlesztő cégeknél van!

Ha tudunk segíteni, vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken, szívesen segítünk.