• Üzleti alkalmazásfejlesztések trend

Ne maradj le 2020-ban az üzleti fejlesztésekkel!

A digitalizáció olyan sebességgel robog előre, hogy jó néha megállni és megnézni, hogy mik a trendek és mi várható a következő időszakban. 

Ezt a hiánypótló összefoglaló cikket azoknak a vezetőknek szántuk, akik szeretnének a piaci verseny aktív részesei maradni és nem félnek a hatékonyságnövelés érdekében a digitalizáció eszközeit igénybe venni.

Nem csak a startupoknak fontos követni az aktuális trendeket és technológiai fejlődést. Az üzleti alkalmazások fejlesztésében legalább ugyanakkora szükség van a naprakészségre, hiszen vagy a gyors növekedésű, modern startupok miatt, vagy a frissen fiatalításon átesett konkurencia által hamar veszélybe kerülhet a hosszú évek munkája alatt felépített piaci pozíció. 

Nézzük meg az elmúlt évek alapján, hogy mit kell megtenned 2020-ban ennek az elkerülése érdekében!

1. Mesterséges intelligencia és gépi tanulás

A mesterséges intelligencia mára már egyáltalán nem számít lélegzetelállító újdonságnak a mobilalkalmazás-fejlesztés iparágában. A gépi tanulás alkalmazása komoly szintlépést tett lehetővé, melynek folyományaként a fejlesztők egyre inkább személyre szabható applikációkat képesek létrehozni.

Ennek eredményeként folyamatosan egyszerűsíthetővé válnak az ügyfélszolgálati feladatok. Nagymértékben csökkenni fog így az emberi munkaerő szükségessége az ügyfélkapcsolati teendők ellátásához. A jelenleg ERP vállalatirányítási megoldásokat alkalmazó nagyobb cégek közel háromnegyede fog év végére a hatékonyság és produktivitás javítása érdekében mesterséges intelligenciára váltani.

Webfejlesztés codinglab

2019 problémái, változásai

A 2010-es évek második felében a nagyvállalatok is elkezdtek felzárkózni az aktuális évezred elején robbanásszerűen megindult startupokhoz a fejlesztések sebességében és volumenében. A gyártás területén az ipar 4.0 hatása abszolút érezhető volt, de minden szekotorban kiemelkedő szereppel bírt az automatizálás, big data, IoT, mesterséges intelligencia és gépi tanulás, a modern ERP rendszerek, valamint a felhő architektúra térnyerése. 

1.Biztonság

Ha egy nagy tech botrányt kellene megnevezni az elmúlt évekből, nem kérdés, hogy szinte mindenki a Cambridge Analytica-Facebook ügyre gondol. Ők voltak azok, akik saját állításuk szerint a big data segítségével befolyásolták az USA legutóbbi választását. Kétségtelen, az internet és közélet hangos volt az utóbbi években a biztonsági és adatvédelmi incidensektől. Ez ki is jelölte az egyik legfontosabb utat a további évekre, hiszen a kormányok részéről komoly ellenőrzések történnek a tech vállalatok között és a felhasználók is körültekintőbbek az adataik megosztását illetően. 

2.Különböző rendszerek integrációja

Még mindig nagy problémát jelent az, hogy a cégek különböző folyamataikra egymástól teljesen eltérő és nem kompatibilis rendszereket használnak. Sokan ezek integrációja helyett elviselik ezt a helyzetet és rengeteg időt veszítenek a könnyen orvosolható  probléma megoldása helyett. A CodingLabnél többek között egy értékesítési platformnak segítettünk hasonló nehézségének megoldásában, több egymástól független rendszer integrációjával.

3.Legacy / tech dept

Szinte minden közepes- és nagyvállalat küzd a legacy kódbázis karbantartásának nehézségeivel, hátrányaival. Egyre gyorsabban fejlődik a technológia, egyre nehezebb tartani a lépést és karbantartani az évek, vagy akár évtizedek alatt született programot, komplex rendszereket. Hiszen olyan szakértelmet igényel, ami ma már keveseknek van meg és sokkal több humán-erőforrásra van szükség, mint a modern technológiák használata esetén.

Ezzel szemben az új megoldások segítségével (pl. serverless, felhő) a piacon újonnan megjelenő szereplők ma már képesek pár hónap hatékony munkája alatt leszállítani olyan megoldásokat, amin a nagyvállalatok évekig dolgoztak előtte.

Digitalizáció Codinglab

Egy tavaly, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet által végzett felmérése szerint a vállalatok 32%-a nem tett lépéseket a digitalizálás vagy automatizálás irányába az utóbbi három évben és nem tervezi a következő 3 évben sem. Ez számodra azt jelenti, hogy a vállalkozások 32 százalékát garantáltan felülmúlhatod az automatizáláson keresztül elért hatékonysággal.

Csatlakozz azokhoz, akik dolgoznak ezen. Mi segítettünk már B2B webshop ERP integrációjában, készítettünk integrált mobilappokat közép- és nagyvállalatok részére is. Ugye te sem szeretnéd megvárni, amíg mindenki előtted lép be a következő évtizedbe? Segítünk az ügyviteli rendszereid integrációjában és vállalati folyamataid automatizálásában!

2020-as trendek és iparágak fejlődése

1.Integrált mobilappok

A piacra szánt mobil alkalmazások esetén egyre jobban közeledünk a Cross-platform irányába, ez az út az integrált mobilfejlesztésnél is egy átgondolandó lehetőség. Az újonnan megjelenő technológiáknak köszönhetően sokkal egyszerűbbé válik a folyamatosan fejlődő rendszerekhez való integráció. Bár a legtöbb CRM vagy ERP rendszer szolgáltató nagyon általános megoldást adott eddig az integrációhoz, ez fejlődni látszik és ha egy olyan cég végzi, akinek már van ebben tapasztalata garantáltan automatizálni lehet a feladat nagy részét.

Egyre felkapottabb a hang alapú kezelés, ami egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a mobil alkalmazást használó, “terepen” dolgozó kolléga munkáját. És nem mehetünk el a gépi tanulás és mesterséges intelligencia fejlődése és térnyerése mellett sem, mivel a modern mobileszközök tökéletesen alkalmasak már az ilyen algoritmusok kiszolgálására. (Lásd a következő pontban)

2.Machine Learning, AI

A mesterséges intelligencia sokaknak továbbra is egy science-fiction dolognak tűnik, amit a 80-as évek neonfényben úszó filmjei festettek meg. Igen, a Machine Learning és az AI bizony valóban komolyabb szakértelmet és mélyebb tudást igényeltek eddig. Ma viszont az olyan nagy piaci szereplők service alapú, vagy akár nyílt forráskódú szolgáltatásainak segítségével, mint az IBM Watsonja, Amazon SageMaker vagy Google AI Platform, a belépés komplexitása a töredékére csökkent. 

A következő években várható, hogy még több szereplő veszi ki a részét az ipar 4.0 ezen részéből. Például felhő szolgáltatók, open source közösségek lépnek piacra saját deep learning megoldásaikkal.

Ebből következik, hogy érdemes elkezdeni kísérletezni azzal, milyen funkciókat lehetne egy mesterséges intelligenciának kiszervezni vagy megtanítani a webs vagy mobil alkalmazást ezen feladatok elvégzésére. Pontosabban és hatékonyabban lehet adatokat elemezni, nagyobb kihívást jelentő feladatokat megoldani ilyen algoritmusok segítségével. Sőt! A fentebbi hang alapú vezérléssel összekötve akár emberi érzelmek megértésére is alkalmas lehet. Határtalan lehetőségek nyílnak meg az egészségügy, oktatás, fintech területein ennek a segítségével.

3.Ügyvitel, ERP

Használsz ügyviteli rendszert? Naprakész vagy a céged ügyeiben? Ha holnap hirtelen másnak kell átvennie a munkádat, mennyi idő alatt tudnád átadni neki? 

A területi képviselőid tudnak napközben folyamatosan dokumentálni, számlát kiállítani, megrendelést leadni? Vagy még mindig munka után kell leadminisztrálni az egész napjukat és te csak napok múlva látod az eredményt? 

Napokat spórolhatsz, ha automatizáltan szinkronizál a mobilalkalmazásod az ERP és CRM rendszereiddel. 

Ebben az integrált mobilalkalmazás segíthet. A legtöbb esetben érdemes az egész munkafolyamatot mobilizálni. Ebben segítségedre lehet egy üzleti szemléletű csapat.

Kihez fordulj segítségért?

Az üzleti fejlesztési szektor soha nem volt még ennyire izgalmas! Manapság olyan új, innovatív technológiák állnak rendelkezésünkre, ami szakértő kezek alatt többet tud fejleszteni a cégeden 1 év leforgása alatt, mint az előző évtized fáradtságos fejlesztési folyamatai.

A modernizálással, mesterséges intelligenciával nemcsak hatékonyabbá tudod tenni a folyamataidat, mint valaha, vagy csökkenteni tudod a kiadásaidat, hanem határtalan lehetőségek nyílnak meg előtted a továbbfejlődéshez.

Ha a szakértői gárdát egy üzleti szemléletű termékközpontú csapatban keresed, akkor pedig a fejlesztés garantált kiemelkedő minőségén túl biztosan gördülékeny együttműködésre számíthatsz, hiszen nem csak a fejlesztési feladatot, hanem az üzleti modelled és folyamataid is megértik, átlátják és optimalizálják a fejlesztéssel.

A megújult piaci körülmények között kiemelten fontos, hogy az üzleti alkalmazásod ne csak a funkció elvégzésére legyen képes, hanem azt minél hatékonyabban tudják használni egy jól megtervezett felhasználói élmény és az üzleti célok szem előtt tartásának segítségével.

Épp egy ilyen csapat cikkét olvastad végig. Ha beindult már a fantáziád, hogy hogyan használnád fel a fentebbi megoldásokat a céged továbbfejlesztésére, vagy ERP rendszert szeretnél, esetleg integrált mobilappot, jelentkezz ingyenes konzultációra.

Ha kérdéseid merültek fel a témával kapcsolatban, keress minket bátran, vagy jelentkezz ingyenes konzultációnkra, ahol közösen kitaláljuk, milyen típusú fejlesztés illik leginkább a cégedhez!