Ne kezdj bele alkalmazásfejlesztésbe projektmenedzser nélkül!

  • mobil alkalmazás készítés

Ne kezdj bele alkalmazásfejlesztésbe projektmenedzser nélkül!

Projektmenedzser nélkül alkalmazásfejlesztésbe fogni olyan, mintha egy nagyzenekar tagjait karmester nélkül küldenénk a nagyközönség elé. Egy nagy csapat összehangolt működéséhez mindenképp szükség lesz egy ügyes koordinátorra.

De mit csinál pontosan egy projektmenedzser? Hogyan tud hozzájárulni egy vállalati alkalmazásfejlesztés sikeréhez, ha ő maga nem is végez fejlesztő munkát? Hogyan tudsz Te is profitálni a munkájának hozzáadott értékéből, ha jelenleg épp egy saját alkalmazás kivitelezése kapcsán keresel megbízható partnert?

Mi a CodingLab-nál azt gondoljuk, hogy egyetlen projektbe sem szabad belevágni projektmenedzser nélkül. Kulcsfontosságú szerepe van, amit nem szabad kispórolni a projektből, mert sokkal hatékonyabb, tisztább és nyomon követhetőbb a munkafázisok előrehaladása, projektmenedzser segítségével. A változatosság kedvéért a bejegyzés egyes pontjain majd „PM”-ként hivatkozunk rájuk. Lássuk tehát a konkrét szerepüket és hozzáadott értéküket az alkalmazásfejlesztés során.

Miben rejlik a projektmenedzser valódi értéke egy alkalmazás létrejöttének folyamatában?

A projektmenedzsert hívhatjuk akár az alkalmazásfejlesztés karmesterének is. Ahogyan egy komolyzenei koncert karnagya képes zseniálisan összehangolni az egyes hangszerek megszólalásának idejét és módját, úgy működik közre kulcsfontosságú szereplőként a PM is az applikáció létrejöttének egyes fázisaiban.

Képes a teljes csapatot a határidők pontos tartására sarkallni, miközben arra is figyel, hogy a munka mennyisége még véletlenül se menjen a minőség rovására. Minden egyes döntését az a gondolkodásmód vezérli, amely csakis az alkalmazás leendő felhasználójának az igényeit helyezi előtérbe.

Koordinál, összeköttetést biztosít, és minimalizálja a kockázatot. Jelenléte nélkülözhetetlen az összehangolt és minőségi munkavégzéshez. A szerepe még inkább felértékelődik akkor, amikor nagyobb volumenű projektek kivitelezése során működik közre.

Mi a Codinglab-nál első kézből tapasztaljuk a nagyvállalatokkal történő együttműködéseink során a PM munkájának előnyeit. Segítségével a magasan kvalifikált fejlesztői csapatunk tagjai már előre tisztában vannak az elvégzendő feladatok specifikációival, így nincsenek félreértések vagy csúszások. Emellett pedig a megbízó is tökéletesen tisztában van a projekt várható mérföldköveivel.

Sőt, az eredményesség fokozásának érdekében gyakran megesik, hogy a megrendelő is delegál PM-et, aki az ő oldalukon felel a folyamatok hatékony működéséért. Így többszörösére növelhető a hatékonyság a közös munka során.

mobil alkalmazás készítés

Milyen feladatkörökkel rendelkezik egy PM?

A projektmenedzsereink már az egyeztetés szakaszában közreműködnek az applikáció legfontosabb céljának, illetve a koncepció alapjainak a meghatározásában. A felállított prioritásokat figyelembe véve ütemtervet készítenek, amelyet legalább négy hónapra előre ismernek, és pontosan nyomon is tudnak követni.

Azonosítják a projekt megvalósításához szükséges erőforrásokat, illetve a munkatársakkal egyeztetve kiosztják az egyes részfeladatokat. Az időközben megvalósult kisebb vagy nagyobb mérföldkövekről legalább hetente egyszer riportálnak a megrendelő felé.

A projekt idejére mi minden esetben meghatározunk a megbízóval közösen egyetlen online platformot, ahol a kommunikáció nyomon követhető. Így minden lényeges üzenet vagy file visszakereshető, és valamennyi érintett fél garantáltan értesülni fog az aktualitásokról. Erre a célra a Trello feladatkezelője vált be nálunk a leginkább, amely minden szükséges funkcióra képes és egyszerűen kezelhető. 

Az információ megfelelő áramlását elősegítendő, valamint az esetleges félreértéseket elkerülendő a PM hetente egyszer megbeszélést tart a megrendelővel, illetve a kivitelező csapattal is. A meetingen elhangzottakról természetesen értesíti a többi érintettet is. 

Mik a gyakorlati tapasztalatok?

Ki más tudhatná jobban azt, hogy az alkalmazásfejlesztés milyen okok miatt vehet rossz irányt, mint egy sokat tapasztalt projektmenedzser. Ezért most kicsit át is adjuk a szót Kovács Eszternek, a CodingLab egyik PM-jének, hadd meséljen ő a munkája stratégiai jelentőségéről:  

„Már a research (egyeztetés és kutatás) szakaszában félremehetnek a dolgok. Például amikor a management a felhasználók inputjait nem veszi kellően figyelembe az alkalmazás megtervezése, illetve készítése során. Az ilyen gondolkodás csakis zsákutcához vezethet.

Nálunk bárminemű tervezést és fejlesztést az úgynevezett „initation phase” előzi meg. Ennek keretei között a potenciális felhasználók körében tesszük fel a legfontosabb kérdéseket. Így kristálytiszta képet kapunk arról, hogy milyen problémákra nyújtana megoldást az alkalmazás, és egyáltalán miért használnák azt.”

Az előkészítésen túllépve, a következő fontos stáció az újonnan elkészült alkalmazás hibáinak minél előbbi feltárása:

Teszt, teszt, teszt. A tesztelést minél előbb el kell végezni, hogy a valós problémákra fény derüljön. Ezáltal lehetőség nyílik a szükséges változtatásokra. Minőségi, hibáktól mentes végeredményre csakis így van esély.”

Eszter a projektmenedzser határozottságának és hosszú távú gondolkodásmódjának fontosságát is kiemelte, ami segíthet abban, hogy a kulcsfontosságú alapok a projekt során ne sérüljenek:

„Legyen egy core alap, ami elsőszámú prioritás, ami később nem lesz megváltoztatva. Ha ezek az alapok nincsenek meg, akkor könnyen félrecsúszik a munka. Ezeket az alapokat le kell fektetni már az együttműködés elején, és végig tartani is kell magunkat hozzá. Egy kompetens PM megfelelően képes ennek a fontosságát kommunikálni a megrendelő felé.”

Ha nincs projekt terv, nincs letisztázva a minimum elvárható minőség szintje, valamint a felelősségi körök sem világosak, az rendszerint káoszhoz vezet. Ilyenkor senki sem tudja pontosan, hogy mi mikor történik és kinek mit kell jóváhagynia.

Megy az egymásra mutogatás, amivel csak értékes időt és pénzt veszít mindkét fél. Egy jó projektmenedzser ezt már előre kiküszöböli.” – foglalta össze munkájának további hozzáadott értékét.

Kipróbálnád, milyen amikor egy ügyes PM tartja kézben az alkalmazásotok fejlesztésének folyamatát?

Tapasztalataink szerint a projektmenedzser jelenlétét nem célszerű megspórolni a fejlesztés folyamatából. Hatékony közreműködésével ugyanis minden érintett számára világossá és nyomon követhetővé válnak a projekt legfontosabb mérföldkövei, tarthatók a határidők, garantálható a végeredmény. Nem érdemes tehát ezen spórolni. 

Az ötlet már megvan, de a kivitelezésnél elakadtál?  Olyan fejlesztőkre szeretnéd bízni az alkalmazásod elkészítését, akik a felhasználók igényeit figyelembe véve dolgoznak, és pontosan vállalják, amit megígérnek?

Akkor jelentkezz be hozzánk egy díjmentes konzultációra, ahol megbeszéljük, mire van igazán szükséged.

A képeket köszönjük a Pixabay-nek!