• felhő alapú vállalati alkalmazásfejlesztés

Mutatjuk mitől olcsó vagy drága egy felhő alapú vállalati alkalmazás manapság

Egy saját vállalati alkalmazás fejlesztése olyan hatással lehet a céged működésére, mint amikor az autók teljesen új vezérlést kapnak. Hirtelen ugrásszerűen javul a teljesítmény, miközben sokkal egyszerűbb a szerkezetet a kijelölt úton tartani.

Valami hasonlóan pozitív hatásra számíthatsz az önálló alkalmazás bevezetésével. Pláne igaz ez akkor, ha egy felhő alapú megoldást választasz a hatékonyság növelésére. Mi fog történni konkrétan?

A vállalaton belüli folyamatok újragondolásával, optimalizálásával és egy jól működő alkalmazással az eddig bonyolultan működő belső folyamatok már-már zavarba ejtően egyszerűvé válnak, miközben mindenki időben értesül az aktuális feladatáról. A munkatársak közötti kommunikáció hirtelen fénysebességre kapcsol, és mindenki értesül a munkáját érintő tudnivalókról.

Bármiféle szoftver installálása nélkül, lokációtól teljesen függetlenül dolgozni tud bárki, bármiféle időbeli korlátozás nélkül. Ez a fajta flexibilitás serkentőleg hat a produktivitásra, aminek az eredményeként még határidő előtt készülnek el a kisebb és nagyobb projektek.

A fentieket olvasva most minden bizonnyal benned is az a kérdés motoszkál, hogy vajon mindez mennyibe kerül? Mekkora pénzbeli, valamint időbeli befektetést igényel egy felhő alapú vállalati alkalmazás fejlesztése 2019-ben? 

A cikkben ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg. A tematikát kiegészítjük még olyan kulcsfontosságú szempontokkal, amelyeknél nem tanácsos lefaragni a ráfordított erőforrásokból. Egyúttal igyekszünk némi támpontot is adni a megbízható fejlesztői csapat megtalálásához.

Mennyibe is kerül egy felhő alapú vállalati alkalmazás fejlesztése 2019-ben?

A mobilalkalmazások fejlesztésének jellemző anyagi vonzatáról korábban már írtunk egy cikket. Amíg a mobil applikációk kapcsán 700 – 800 ezer forintos nagyságrendnél húzódik meg a belépő szint 2019-ben, addig a felhő alapú vállalati megoldásoknál ez a korlát némileg magasabbra tehető. 

Mobil appok és vállalati alkalmazások tekintetében egyaránt nagyon nehéz megmondani, hogy mennyibe kerül átlagban egy ilyen munka, hiszen nagyon sok múlik a várt végeredmény komplexitásától.

Ezek közül a legfontosabbak az alábbiak: 

 • a használni kívánt funkciók
 • az infrastruktúra
 • a különféle design elemek 
 • az egyes technikai megoldások összetettsége egytől egyig olyan tényezőnek számít, ami csökkenteni vagy növelni tudja a projekt összköltségét.

Tételek, amikben nem érdemes spórolni

A saját felhő alapú vállalati alkalmazás fejlesztése kapcsán felmerülő költségekre befektetésként kell gondolni. Ez a „fajta pozitív és előremutató „mindset” elengedhetetlen a minőségi végeredményhez.

Elvégre a projekt eredményeként az a célunk, hogy a munkatársak könnyebben lássák el a feladatukat, hatékonyabbak legyenek, ami pozitív hatást gyakorol majd a produktivitásra és az eredményekre.

Természetesen mi is támogatjuk a gazdaságos megvalósítást. Éppen ezért minden esetben azt kommunikáljuk az ügyfeleink felé, hogy első lépésként az alkalmazás egy alap verzióját készítsük el, amit aztán tovább tudunk fejleszteni, alakítani a felhasználók igényei és visszacsatolása szerint. Vannak viszont elemek, ahol nem érdemes faragni a költségekből.

Az alkalmazásfejlesztés folyamatát tekintve most mutatunk három olyan tételt, ahol a spórolás csak a minőség drasztikus csökkenésével járna együtt.

 • Tervezés

Minél inkább sikerül alapos munkát végezni a tervező szakaszban, annál kevesebb probléma merül majd fel később, a konkrét fejlesztés alatt. Célszerű tehát részletekbe menően eljárni az alkalmazás technikai hátterének, a szükséges funkcióinak, illetve a megjelenésének tervezése során.

A mi részünkről és az ügyfél részéről is fontos rászánni a szükséges munkaórát és kitérni minden lényeges pontra. És emellett van még egy fontos dolog, ami a tapasztalataink szerint hatalmas pluszt jelent a tervezés szakaszában. Ügyfeleink visszajelzései alapján ugyanis komoly hozzáadott értékkel bír, ha a normál tervezés mellet a folyamatleírás és dokumentálás kapcsán is segítséget nyújtunk. Ennek köszönhetően a cégükben működő folyamatok „know how-ja” is új formulát kap.

CodingLab vállalati alkalmazásfejlesztés
 • Projektmenedzser

Egy projektmenedzser koordinál, összeköttetést biztosít, és minimalizálja a kockázatot a projekt megvalósulásával kapcsolatban. Ő az, aki a fejlesztés ütemtervét minimum négy hónapra előre ismeri, emellett pedig gondoskodik a betartásáról is.

Egyszerűen kulcsfontosságú tehát a szerepe egy vállalati alkalmazás létrejöttében. Ezért is javasoljuk azt, hogy tapasztalt és kompetens “PM” nélkül ne vegye kezdetét a fejlesztés.

Nagyobb vállalatokkal való együttműködések során nem ritka az sem, hogy a mi részünkről biztosított projektmenedzser mellett az ügyfél is gondoskodik a projekt vállalaton belüli irányításáról. Nagyobb projektek esetén, tapasztalataink szerint a 2 PM még inkább jótékony hatással van a produktivitásra.

 • Tesztelés

Tesztelés nélkül az elkészült alkalmazás leginkább egy időzített bombához hasonlítható, amivel borítékolható a katasztrófa. A tesztelést lehetőség szerint minél előbb el kell kezdeni, hogy időben megtudjuk a hibákat.

Ezzel a fajta proaktív hozzáállással egyrészt kellő kapacitásunk marad kijavítani azt, amit ki kell. Másrészt végig tudunk próbálni minden lehetséges felhasználói forgatókönyvet, ami esélyt kíván minden potenciális hibafaktor kigyomlálására.

Ez szintén egy olyan lépés tehát, amit egyszerűen nem tanácsos kihagyni vagy felületesen végezni. Minőségi, felhasználóbarát megoldás kivitelezése csakis ezzel a hozzáállással garantálható.

felhő alapú vállalati alkalmazás

És van még itt valami, ami nem kerül pénzbe, mégis rendkívül sokat hozzáad a várt végeredmény sikeréhez: KOMMUNIKÁCIÓ. 

A leghatékonyabbá az teszi a fejlesztést ha tudjuk mit szeretne az ügyfelünk. Ehhez gyakori egyeztetésre, folyamatos kommunikációra van szükség. így elkerülhető, hogy úgy fejlesztünk le egy funkciót, hogy az ügyfél a tesztelés első 5 percében tudja, hogy nem pont így gondolta. Nagyon szeretünk sokat egyeztetni, rendszeresen beszélni, hogy minél hamarabb kialakuljon az a szuper érzés, hogy már szavakból is értjük egymást.

Hogyan válassz jó ár/érték aránnyal rendelkező fejlesztő csapatot?

Érdemes körbenézni és olyan csapatot választani, akikkel már az elején úgy érzed, hogy értitek egymást és hatékonyan fogtok tudni együtt dolgozni. Laikusként nehéz átlátni a szakmai hozzáértést, éppen ezért kérdezz sokat, beszéljétek át a lehetséges együttműködés lépéseit és nyugodtan legyél szigorú a rekrutálás során, elvégre az applikáció sikerén sok múlik.

A döntési folyamat során érdemes több helyről árajánlatot és referenciákat kérned. A beérkező válaszok kiértékelésénél legyél alapos és vesd őket alá egy részletes szempontrendszernek.

 • Mennyire meggyőzőek a korábbi munkáik? 
 • Elegendő kapacitásuk van a projekt kivitelezéséhez? 
 • Mennyire könnyű velük kommunikálni? 
 • Az általuk küldött ár mennyire van szinkronban a referenciáik minőségével?

Bízunk benne, hogy segítettünk a cikkel. Ha további kérdéseid merültek fel, keress minket bátran, vagy jelentkezz ingyenes konzultációnkra, ahol közösen kitaláljuk, milyen típusú fejlesztés illik leginkább a cégedhez!

A képeket köszönjük az 123rf.com-nak!