• hatékony IT projekt menedzsment

Mitől lesz sikeres egy IT projekt?

Mielőtt belemélyülünk a témába, érdemes tisztázni, hogy mit értünk sikeres projekt és hatékony IT projekt menedzsment alatt. A válasz viszonylag jól definiálható: ha a tervezett költségkereten belül a megrendelő az igényeinek megfelelő minőségű terméket kapja meg a szerződésben rögzített határidőre. A CodingLab szoftverfejlesztés projektjeinél is ezt a célkitűzést tartjuk szem előtt, minden esetben. 

A definíció tehát egyértelmű, a kérdés sokkal inkább az, hogy mindez hogyan kivitelezhető? A mögöttünk álló több évnyi tapasztalat azt mutatja, hogy a fontosabb sarokkövek az alábbiak:

  1. Termékstratégia, terméktervezés, ux kutatás, product design
  2. Mélyreható Business Analyst munka
  3. Hatékony projekt menedzsment eszköz használata
  4. Best practice-ek alkalmazása
  5. A szofverfejlesztés folyamatába integrált quality gate-ek
  6. Emberi tényező: szakértő csapat

Lentebb ki is fejtjük, hogy miért pont ezeket véljük a legfontosabb tényezőknek.

1. Termékstratégia, terméktervezés, ux kutatás, product design

Egy szoftver készítésével egy új terméket alkotunk, így az ehhez szükséges szemlélettel állunk hozzá a feladathoz. Partnerünkkel közösen pontosan megfogalmazzuk, hogy mi a célja a készülő terméknek, majd validáljuk ezeket a célokat a leendő ügyfelek körében. 

Piackutatást végzünk, meghatározzuk a célpiacot, proto-personákat alkotunk, funkcióhalmazokat állítunk össze, ezek alapján prototípust készítünk, amit több iterációban validálunk és igazítunk. 

Végezetül az így összeállt wireframe alapján kattintható design-t készítünk, figyelembe véve a cég brand stratégiáját, a megcélzott korosztályt, célközönséget és minden olyan fontosabb paramétert ami a designra hatással lehet. 

Az elkészített design látványa megegyezik a végleges szoftverével, így ügyfelünk saját maga is ki tudja próbálni. 

Ezt az első fázist nélkülözhetetlennek tartjuk egy jó szoftver sikeréhez. Mindemellett rendkívül hasznosnak is, mert ezen a ponton bármilyen módosítás relatíve alacsony ráfordítással megvalósítható, ellentétben a már elkészült szoftverrel. 

2. Üzleti igény felmérés és dokumentálás

Nem lehet eleget hangsúlyozni az üzleti igény jelentőségét a szoftverfejlesztési projektekben, mivel általában nulláról kell egy új szoftvert megalkotnunk. Szinte csak akkor lehet sikeres egy ilyen projekt, ha az igényeket pontosan és részletesen feltérképezzük és dokumentáljuk olyan mélységében, hogy azzal a későbbiekben a fejlesztők dolgozni tudjanak. 

Történhet a megvalósítás sprint iterációkban, és lehetséges ezen üzleti igények rögzítése a fejlesztés folyamata során, de ez az alapja a projektnek, erre épül az erőforrás- és költségtervezés és természetesen a fejlesztés is. 

Az üzleti elemzéssel foglalkozó csapatunk feldolgozza és transzformálja az üzleti igényt, részletes leírást készít a fejlesztők számára, annak érdekében, hogy amikor a konkrét funkció megvalósítását elkezdik, akkor menet közben már ne legyen tisztázatlan kérdés.

Az elkészült dokumentáció képezi nálunk a testplan-ek alapját is, ezeket ugyanabban a struktúrában állítjuk össze ahogyan az igénydokumentáció készült, ennek eredményeképpen a későbbi requirement módosítást könnyedén le tudjuk követni a testplan-ekben is.

3. Hatékony projekt menedzsment

Nincs sikeres projekt hatékony projektmenedzsment tool nélkül. A projekt menedzser, a fejlesztők és a cég vezetői számára egyaránt elengedhetetlen, hogy egy olyan projekt menedzsment eszköz álljon a rendelkezésre, amelyben 

  • könnyen és átláthatóan követhető a projekt minden egyes lépése, 
  • egyszerűen lekérdezhető az aktuális státusz, a felhasznált idő és a fejlesztések készültségi állapota, 
  • kényelmesen tervezhetők a sprintek 
  • és kezelhetők a feladatok. 

A Codinglabnél a JetBrains YouTrack-ét használjuk, ami tökéletesen megfelel ezeknek a kritériumoknak.

4. Best practice-ek alkalmazása

A YouTrack használatát a standard munkafolyamataink teszik még hatékonyabbá.  A projektek résztvevői ismerik és alkalmazzák azokat a best practice-eket, amelyek gördülékenyebbé teszik a napi munkát. Például a fejlesztők tudják, hol találják a requirementeket, milyen sorrendben kell haladniuk az agile boardon. 

Minden projektünk résztvevője tudja, milyen issue státuszokat és tageket használunk egységesen, ami jelentősen segít abban, hogy összehasonlíthatók legyenek a projekt riportjaink. Standard folyamatunk van a code review-ra és a tesztelésre. Az egységes folyamatainknak köszönhetően gördülékenyebb a napi működés, lényegesen kevesebb időt töltünk kommunikációval.

5. Quality gate-ek

A sikeres projekt kulcsa a kiváló minőségű szoftver, amit a fejlesztési folyamat lépéseinek során a code review és a kétszintű tesztelés biztosít. Mielőtt átadnánk az ügyfélnek tesztelésre a szoftvert, először az elkészült feature-t külön, majd integráltan is teszteljük.  

6. Szakértő csapat

Projektjeink mozgatórugója a csapat. Az előzőekben felsorolt tényezők csak akkor működnek hatékonyan és lesznek eredményesek, ha a projekt résztvevői ismerik és megfelelően alkalmazzák a best practiceket és a projekt követő rendszert. Emiatt fektetünk nagy hangsúlyt arra, hogy egyrészt az onboarding során megfelelően felkészítsük a kollégáinkat, másrészt  rendszeres tréningekkel segítsük mélyíteni a tudásukat.

Az IT projektek száma kétségkívül megsokszorozódott az elmúlt években a Covid okozta digitális átállásnak köszönhetően. Sok esetben maguk a megbízók sem tudják pontosan, hogy mire van szükségük, éppen ezért nagyon fontos a kereteket, a célokat és magát a projektet jól meghatározni, majd a megvalósítás során végig haladni a fent említett lépéseken.

Ha kérdéseid merültek fel a témával kapcsolatban, keress minket bátran, vagy jelentkezz ingyenes konzultációnkra, ahol közösen kitaláljuk, milyen típusú fejlesztés illik leginkább a cégedhez! A mögöttünk álló projekteknek köszönhetően a CodingLab-nél egy jól működő folyamat és rendszer van már minden egyes projekt sikeres lemenedzselésére.