Mit várhatunk a 2019-es évtől a mobil alkalmazás fejlesztés, mobil applikáció fejlesztés terén?

  • iphone programozás

Mit várhatunk a 2019-es évtől a mobil alkalmazás fejlesztés, mobil applikáció fejlesztés terén?

Aki tudatosan foglalkozik mobilalkalmazás-fejlesztéssel, vagy saját applikációjának kivitelezésén gondolkodik, annak nem árt tisztában lenni a szakma aktualitásaival és a közeljövőben prognosztizálható tendenciákkal.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat az irányvonalakat, amelyek 2019-ben nagy valószínűséggel meg fogják határozni a mobilalkalmazások dinamikusan fejlődő piacát.

1. Mesterséges intelligencia és gépi tanulás

A mesterséges intelligencia mára már egyáltalán nem számít lélegzetelállító újdonságnak a mobilalkalmazás-fejlesztés iparágában. A gépi tanulás alkalmazása komoly szintlépést tett lehetővé, melynek folyományaként a fejlesztők egyre inkább személyre szabható applikációkat képesek létrehozni.

Ennek eredményeként folyamatosan egyszerűsíthetővé válnak az ügyfélszolgálati feladatok. Nagymértékben csökkenni fog így az emberi munkaerő szükségessége az ügyfélkapcsolati teendők ellátásához. A jelenleg ERP vállalatirányítási megoldásokat alkalmazó nagyobb cégek közel háromnegyede fog év végére a hatékonyság és produktivitás javítása érdekében mesterséges intelligenciára váltani.

2. Az integrált chatbotok térnyerése

A gépi tervezés által magasabb intelligenciával és személyre szabhatósággal rendelkező chatbotok a mobilalkalmazások fejlesztői számára is egyre összetettebb módon használhatók fel. Az előttünk álló években az ügyfélszolgálati, az e-kereskedelmi, és a menedzsment folyamatok terén egyaránt számíthatunk a szerepük felértékelődésére.

Chatbotokkal csökkenthetővé válik a munkaerő költsége, hatékonyabban érhetők el és motiválhatók vásárlásra a potenciális ügyfelek, mindez pedig könnyed és elegáns formában válik kivitelezhetővé. A Juniper Research jóslata szerint 2022-re a chatbotok éves viszonylatban mintegy 8 milliárd amerikai dollárt fognak megtakarítani tulajdonosaiknak.

iphone programozás, android programozás

3. Okos eszközöket támogató alkalmazások

Eljutottunk odáig, hogy háztartásunkban, a közlekedésben és szórakozásunkhoz is okos eszközöket használunk. Az egyes készülékekből és szenzorokból érkező temérdek mennyiségű adat hatékony felhasználása fogja a következő szintet jelenteni. Ebben a feladatban pedig komoly szerep vár a mobilalkalmazásokra.

Okos eszközöket használunk az otthonunkban, a munkahelyünkön, az egészségünk védelméért, oktatási vagy vásárlási céllal is. A mobilapplikációk nemcsak az egyes funkciók kihasználásában és vezérlésében lesznek majd a segítségünkre, hanem hosszabb távon több egymással kapcsolatban lévő okos eszköz irányító központjaként is funkcionálnak majd.

4. Android Instant Apps

A Google felismerte, hogy a felhasználók kíváncsisága végtelen, ellenben a mobiltelefonjuk tárolókapacitása véges. Ezért sokszor olyan alkalmazások használatáról kell lemondaniuk, amelyek egyébként hasznosak lennének a számukra. Ez a probléma hívta életre az Android Instant Apps névre keresztelt megoldást.

Megjelenésre, funkcionalitásra és érzetre leginkább egy hagyományos weboldalt kell elképzelnünk velük kapcsolatban. Használatukhoz nem szükséges telepítés, eszköztől függetlenül könnyedén és kényelmesen hozzáférhetők. Ez az innovatív koncepció új lehetőséget kínál az Android alkalmazásokat fejlesztő cégeknek is.

iphone programozás, android programozás

5. A felhő mindenütt jelen lesz

Mint arról az iménti bekezdésben említést tettünk, a mobileszközök nem győzik kapacitással a tárolandó adatok mennyiségét és az egyes alkalmazások versenyt vívnak a szabad helyekért a felhasználók telefonján. Felhőalapú alkalmazásfejlesztéssel nemcsak az adatok tárolása, hanem a tárolt információ biztonsága és védelme is hatékonyan megoldható.

A Cisco VNI Global Mobile Forecast előrejelzése szerint 2019 végére a felhőalapú alkalmazások a világ a mobil adatforgalmának 90%-át fogják kitenni, a legtöbb fejlesztő pedig haladva a korral felhőalapú megoldásokban fog gondolkodni.

6. Minimum Viable Products – avagy lean szemlélet az alkalmazásfejlesztésben

Vége azoknak az időknek, amikor hosszú hónapok megfeszített munkája csoportosult egy funkciókban gazdag, bonyolult és komplex alkalmazás létrejöttén, hogy aztán egy komoly hiba felfedezése után újra kelljen kezdeni a teljes projektet. Ez a fajta tradicionális szemlélet idejétmúlt és a legkevésbé sem hatékony.

Ennél sokkal kifizetődőbb kezdeti fázisban csakis a legalapvetőbb funkciókkal ellátni egy alkalmazást, vagyis első körben az úgynevezett  Minimum Viable Product megteremtése a cél. Az első tesztek és szükséges kisebb korrekciók után pedig következhet a bővítés, immáron sokkal kiszámíthatóbb módon.

Ezzel a pragmatikus és hatékony eljárással rengeteg idő és energia spórolható meg.

7. A mobil pénztárcák térnyerése

A mobilfelhasználók előszeretettel intézik vásárlásaikat oly módon, hogy az a lehető legkevesebb vesződséggel és akadállyal járjon. A mobil pénztárcák azért válhattak népszerűvé az utóbbi időben, mert használatuk gyors és kényelmes fizetést tesz lehetővé, emellett pedig biztonságosak is.

Nem meglepő tehát, hogy 2019-ben egyre több és több vállalkozás fogja ügyfelei számára mobilalkalmazáson keresztül egyszerűvé és kényelmessé tenni a fizetést.

8. Alkalmazások és biztonság

A mobilalkalmazások biztonsága idén számos vitának, értekezésnek, illetve fejlesztési javaslatnak fogja tárgyát képezni. Ahogyan a technológia folyamatosan fejlődik és az applikációk egyre nagyobb teljesítményt igényelnek, úgy kell a biztonsági funkcióknak továbbra is hatékonyan szolgálniuk az adatvédelmet.

A titkosított üzenetek már bizonyították, hogy képesek megfelelően ellátni a feladatot. A további lehetséges alternatívák megtalálása és tesztelése jelenti a közeljövő egyik fontos kihívását.

Ha kérdéseid merültek fel a témával kapcsolatban, keress minket bátran, vagy jelentkezz ingyenes konzultációnkra, ahol közösen kitaláljuk, milyen típusú fejlesztés illik leginkább a cégedhez!

A képeket köszönjük a Pixabay-nek!

android programozás, iphone programozás