Milyen munkatársakra van szükség egy mobil alkalmazás fejlesztés vagy webáruház készítés során?

  • android programozás

Milyen munkatársakra van szükség egy mobil alkalmazás fejlesztés vagy webáruház készítés során?

Egy minőségi mobilalkalmazás fejlesztése sokkal hatékonyabban működik csapatban, mint egyes egyedül. Az eredményes munkához pedig nem csak fejlesztőkre van szükség.

Ennek oka, hogy egy applikáció megalkotása sokrétű tudást és készségeket igénylő folyamat. Maga a fejlesztés a teljes procedúrának mindössze egy állomása, ezen kívül egyaránt fontos az alapos tervezés, a minőségbiztosítás, illetve az elkészült app sikeres értékesítése is.

Ebben a bejegyzésben annak járunk utána, hogy milyen munkatársakra van szükség egy mobilalkalmazás hatékony fejlesztéséhez. Részletesen kitérünk az egyes funkciók fő hasznára, a szükséges készségekre és a teljes processzben betöltött szerepekre is.

A cikk elolvasása remélhetőleg segíteni fog abban, hogy az általad megálmodott applikáció létrehozásához ideális partnert találj, vagy akár Te is létrehozd a saját alkalmazásfejlesztő csapatodat.

Projektmenedzser

Minden csapatnak szüksége van egy olyan stratégára, aki képes koordinálni a rábízott munkatársak feladatait. Ő a projekt vezetője, akinek a felelőssége gondoskodni róla, hogy a munka a tervezés fázisától egészen az applikáció tényleges elkészültéig megvalósuljon.

Munkakörének fontos része, hogy egyfajta összekötő kapocsként funkcionáljon a megbízó és a  fejlesztésért felelős munkatársak, illetve a processzben résztvevő kisebb munkacsoportok között is.

Hogy magas szinten legyen képes ellátni a feladatát, a projekt vezetőjének sokrétű ismeretekkel és készségekkel kell rendelkeznie. Alapszinten ismernie kell az alkalmazásfejlesztés metódusát és technikai hátterét. Így lesz képes megfelelően rálátni az egyes részfeladatok előrehaladására és kezdeményezni az esetleges változtatásokat, amennyiben azokat szükségesnek látja.

Projektmenedzseri feladatokra olyan személy a leginkább alkalmas, aki képes egyszerre több dologra is koncentrálni, átlátja az üzleti folyamatokat és jó a „people managementben”, vagyis megfelelően képes kezelni a munkatársait.

mobil alkalmazás fejlesztés, webáruház készítés

Dizájner

A mobilalkalmazások formatervezőinek munkájáról sokan azt gondolják, hogy nem több egyszerű rajzolgatásnál és szerkesztésnél. Valójában meglehetősen összetett az ő feladatkörük.

Azon kívül, hogy kreativitásukat felhasználva megtervezik az alkalmazás felhasználói felületét, a tényleges fejlesztés menetét is lépésről lépésre megtervezik. Ehhez egy részletekbe menő, precizitást igénylő dokumentációt alkalmaznak. Minél alaposabban és körültekintőbben járnak el, annál inkább elejét tudják venni a később felmerülő problémáknak. E nélkül a lépés nélkül szinte lehetetlen lenne minőségi digitális terméket alkotni.

A dokumentációs folyamat elemzése és kidolgozása során úgynevezett drótvázakat készítenek. Amennyiben mindent rendben találnak, akkor a projekt típusától függően tovább lépnek az UX és az UI kísérletezésre Android és iOS platformokon.

Egy dizájner feladatköre ma már nem csak az applikáció esztétikus megjelenésének kialakításából áll, a tervezés során meg kell oldania a legfejlettebb technikák beépítését is.

mobil alkalmazás fejlesztés, webáruház készítés

Fejlesztők

Az Android vagy IOS fejlesztők feladata megvalósítani a korábban elkészített terveket. A formatervezők által alkotott drótvázak alapján ők azok, akik megépítik az alkalmazás struktúráját, és ellátják azt a szükséges funkciókkal.

A megvalósítandó projekt összetettségétől és típusától függően a szükséges fejlesztők száma változhat. Legalább egy dedikált mobil (iOS, Android vagy cross-platform) szakértőre és egy backend fejlesztőre minden bizonnyal szükség lesz, hogy meg tudják oldani a szerveroldali programozást, beleértve az adatbáziskezelést is.

Egy alkalmazásfejlesztő akkor képes igazán sok hasznot hozni a csapatának, ha a technikai tudása mellett képes határidőre, nyomás alatt is minőségi munkát letenni az asztalra.

Minőségbiztosítás

A minőségbiztosítási mérnökök jelentik az applikáció első és egyben leginkább kritikus közönségét. Miután a megálmodott alkalmazás első változata elkészült, kiemelten fontos azt teszteknek alávetni.

Minden egyes gombnak, menünek és funkciónak úgy kell működnie, ahogy az a tervekben rögzítésre került. Ennek ellenőrzése a minőségbiztosításért felelős munkatársak feladata, akiknek tehát kritikus szemmel kell használatba venniük az elkészült alkalmazást, kipróbálva rajta minden lehetséges forgatókönyvet.

Amennyiben a tesztelés során bármilyen hiba észlelésre kerül, az applikáció javítás céljából visszakerül a fejlesztők asztalára. Amíg zöld jelzés nem érkezik tőlük, addig nem célszerű az alkalmazást elérhetővé tenni a felhasználók számára.

mobil applikáció fejlesztés

Értékesítés és marketing

A legprofibb fejlesztői csapat magas szintű munkája is teljesen hiábavaló, ha az alkalmazásfejlesztést, mint szolgáltatást nem sikerül megfelelően kommunikálni és eladni a potenciális megrendelőknek. Ezért kellenek a kiváló értékesítési és marketing szakemberek, akik képesek megérteni és kiszolgálni a vásárlói igényeket.

A marketingért felelős személyek feladata a cég márkájának erősítése és népszerűsítése. Erre a célra egy alaposan megtervezett marketingstratégiát állítanak fel, amit igyekeznek megvalósítani.

A sales vagy account menedzser felel magáért az értékesítésért. A kezdeti egyeztetések során ő tartja a kapcsolatot a jövendőbeli megrendelővel, felméri az igényeket és a projekt megvalósíthatóságát, majd árajánlatot ad. Amennyiben az ajánlata elfogadásra kerül, a projektmenedzser veszi át a kapcsolattartó szerepét.

Konklúzió

Egy mobilalkalmazás létrejöttéhez tehát nem csak fejlesztőkre van szükség, a folyamatban közreműködő többi munkatárs munkája egyaránt nélkülözhetetlen a projekt sikeréhez.

Továbbá előnyös, ha a csapat tagjai folyamatosan keresik a kihívással járó feladatokat és projekteket. A proaktív és tanulni vágyó munkatársak egymást is motiválják és jobb teljesítményre sarkallják.

További kérdésed van a témakörrel kapcsolatban? Esetleg már csak a tökéletes fejlesztői csapat hiányzik az ötleteid megvalósításához? Jelentkezz be hozzánk egy díjmentes konzultációra, ahol megbeszéljük, mire is lehet igazán szükséged.

Köszönjük a képeket a Pixabay-nek és a Pexels-nek!

iphone programozás, android programozás