Mennyibe kerül egy mobil applikáció fejlesztés?

  • cms rendszer fejlesztés

Mennyibe kerül egy mobil applikáció fejlesztés?

A saját mobilalkalmazás habár ígéretes lehetőség a cégetek számára, a fejlesztése azonban pénzbe fog kerülni.

Ma, amikor az átlag felhasználó naponta három és öt óra közötti időtartamot tölt az okostelefonján, a mobilapplikációk hatékony eszközként funkcionálnak a vásárlók eléréséhez és igényeik kiszolgálásához.

Könnyen lehet, hogy már a ti vállalkozásotoknál is felmerült az önálló app ötlete. Mielőtt azonban elkötelezitek magatokat a fejlesztés mellett, minden bizonnyal Te és a céged döntéshozói tudni szeretnétek a beruházásra fordítandó összeg várható nagyságát.

Mennyibe kerül tehát egy mobilalkalmazás fejlesztése? Milyen tényezők befolyásolják a kivitelezői ár alakulását? Milyen költség elemekre számíthatsz a fejlesztési folyamat egyes állomásain?

Ezek egytől egyig kiemelt fontosságú kérdések, melyekre igyekszünk választ találni ebben a bejegyzésben.

A mobil applikáció fejlesztés árakról dióhéjban

Egy mobilapplikáció fejlesztési költsége széles skálán mozoghat, kezdve a pár százezrestől egészen a tízmillió forintos nagyságrendig. A végső árat számos tényező módosíthatja pozitív vagy negatív irányba.

A megvalósítandó digitális termék egyszerűsége, vagy éppen bonyolultsága szolgáltathat egyfajta alapot az árkategória megállapításához. A belépő szint, vagyis a szimpla felépítéssel és néhány fő funkcióval rendelkező megoldás 700 – 800 ezer forintos nagyságrendtől már elérhető.

Ha ennél eggyel magasabb „polcról” szeretnénk választani, vagyis az alkalmazásunkhoz szükség lesz több API integrációra, backendre, adminisztrációs felületre, értesítési üzenetek küldésére, akkor hozzávetőlegesen 1,5 – 5 millió forintnyi ráfordítással érdemes számolnunk.

Ha pedig az általunk megálmodott projekt nagy volumenű, számos egyedi fejlesztést, magasabb szakértelmet és extrán sok befektetett munkaórát igényel, akkor a megvalósításra célszerű elkülönítenünk 7 – 12 millió forintnyi összeget.

A szakmán belül az egyedi árképzés a jellemző, és mint fentebb említettem, a fejlesztés összköltsége több változó függvényében alakul ki. Vizsgáljuk meg ezeket részletesebben.

mobil applikáció készítés

Milyen tényezők befolyásolhatják az applikáció fejlesztés árát?

Az általunk megálmodott applikáció létrehozásának költségeire komoly hatása lesz annak, hogy az alkalmazásunk milyen:

  • típusú, vagyis mire lesz használható (játékra, munkához, egészségügyi célokra, online vásárlásra, stb.);
  • platformon lesz elérhető (iOS, Android, vagy mindkettő);
  • dizájn elemekkel lesz ellátva (egyszerűbb megjelenés vagy egyedi kialakítás);
  • funkciókkal és infrastruktúrával fog rendelkezni.

A Clutch weboldal által a tavalyi évben 12 vezető alkalmazásfejlesztő vállalat bevonásával készült felmérésből az derül ki, hogy a fejlesztési költségekre legnagyobb mértékben az applikáció struktúrája van befolyással. Ide vehetjük az adattárolást, a vezérlést, a skálázhatóságot az adatok titkosítását és az úgynevezett „3rd party” integrációt.

A projekthez igénybe vett munkaerő szempontjából az egymástól eltérő fejlesztői díjak, a szükséges szakértelem szintje, valamint a megvalósításhoz rendelkezésre álló idő fog majd sokat nyomni a latban.

Hogyan alakulnak a költségek a fejlesztési folyamat egyes állomásain?

A mobil applikáció fejlesztés folyamata jól elkülöníthető szakaszokra bontható, amelyek egymástól eltérő költségelemeket hordoznak.

1.    Kutatás és az ötlet validálása

Első lépésként érdemes alaposabb kutatást végezni és megbizonyosodni róla, hogy az általatok megálmodott ötlet mekkora potenciállal bír? Mekkora célközönséget érdekelhet? Elérhető-e más hasonló megoldás a piacon? A ti applikációtok miért lehet jobb? Miért pont a ti megoldásotokat fogják a felhasználók választani?

A piackutatást optimális esetben Te és a csapatod intézitek még azelőtt, hogy fejlesztő után néznétek, így költség oldalon a munkaidőtökből ráfordítandó hányadot vehetjük ide.

mobil alkalmazás készítés
2.    Tervezés

Amikor sikerült megbizonyosodnotok az ötlet piacképességéről, elkezdődhet a felhasználói élménynek és a felhasználói felületnek a megtervezése. Kialakul a megvalósítani kívánt arculat és dizájn, illetve az egyes beépíteni kívánt funkciók megalkotásának forgatókönyve.

Ez a munkaállomás a projekt teljes költségeinek legfeljebb 10%-át éri eli. Minél körültekintőbben sikerül a tervezés, annál nagyobb eséllyel előzhetők meg a fejlesztés során felbukkanó problémák.

3.    Fejlesztés és tesztelés

A teljes folyamat leginkább időigényes és legtöbb ráfordítandó költséggel járó szakasza. A projekt során alkalmazni szükséges fejlesztők száma, illetve a részükről a munkára fordított idő lesznek az itt keletkező költségek fő indikátorai.

4.    Működési költségek

Ahhoz, hogy a mobilalkalmazásunk elérhető legyen felhasználók számára, egy havi szinten 5 – 10 ezer forintnyi összeget felölelő szerver üzemeltetési költséggel kalkulálnunk kell.

5.    Rendszeres karbantartás

Ha a felhasználóinkat folyamatosan magunk mellett szeretnénk tudni, akkor időnként érdemes frissíteni az alkalmazásunkon. Ehhez a fajta karbantartó jellegű munkához egy megbízható fejlesztő havi pár órás munkadíja elegendő kell hogy legyen.

mobil alkalmazás készítés

Hogyan válassz jó ár/érték aránnyal rendelkező fejlesztőt?

Ha nem szeretnéd, hogy a fejlesztői munkadíjra a gatyátok is rámenjen, ugyanakkor minőséget szeretnél kapni a pénzetekért, akkor válassz körültekintően a potenciális partnerek közül.

A döntési folyamat során érdemes több helyről árajánlatot és referenciákat kérnetek. A beérkező válaszok kiértékelésénél legyetek alaposak és vessétek őket alá egy részletes szempontrendszernek.

Mennyire meggyőzőek a korábbi munkáik? Elegendő kapacitásuk van a projekt kivitelezéséhez? Mennyire könnyű velük kommunikálni? Az általuk küldött ár mennyire van szinkronban a referenciáik minőségével?

Ha további kérdéseid merültek fel, keress minket bátran, vagy jelentkezz ingyenes konzultációnkra, ahol közösen kitaláljuk, milyen típusú fejlesztés illik leginkább a cégedhez!

Köszönjük a képeket a Pixabay-nek!

mobil alkalmazás készítés
2019-08-08T16:26:11+00:002019, március 5, kedd|Kategóriák: Egyéb|Címkék: , , |