Jó-e ha felhőben fut egy vállalati alkalmazás?

A felhőalapú informatika évek óta fejlődik, mára a mindennapok részévé vált, jelenléte pedig napról napra egyre erősebb lesz. Már az előző évben is teljesen hétköznapinak számított nemcsak a nagyvállalati szektorban, de a kis- és középvállalkozások körében is. A felhő fejlődése azonban számos biztonsági és adatkezelési kérdést vet fel, ezért joggal teszik fel ügyfeleink a kérdést, hogy érdemes felhőben futtatni egy üzleti alkalmazást?

Lássuk először a mérleg egyik oldalát. A felhő alkalmazások legnagyobb előnye

 • gyorsabb fejlesztés és telepítés, hiszen az infrastrukturális hátteret a felhő szolgáltató biztosítja
 • rugalmas: bármikor bővíthető
 • könnyű működtetés: egyszerűen telepíthető és működtethető, nincs szükség rendszergazdára
 • olcsó fenntarthatóság: csak az elhasznált tárhely mennyiség után kell fizetni, ami a felhasználók számának bővülésével egyenes arányban növelhető
 • optimálisabb erőforrás kihasználtság: a fejlesztéssel és biztonsággal kapcsolatos kérdéseket megoldja a szolgáltató, így neked több időd és nagyobb kereted van magának a terméknek a fejlesztésére

A mérleg másik oldalán nyilvánvalóan a biztonság kérdése áll. Sokan még szkeptikusan vélekednek a felhő alkalmazásokról és felhő tárhelyekről, holott a felhő szolgáltatók egyik fő feladata a tároláson kívül, az adataink védelme is! 

2. Felhőszolgáltatók jelenleg

A felhőszolgáltatók körében megvan a “Big Three” – az Amazonhoz köthető AWS, a Microsoft Azure-ja és a Google Cloud. Ezeken kívül szót ejtünk még a nagy kedvencünkről, ami az AWS infrastruktúrájára épülve ad plusz extra szolgáltatásokat. Ez a Heroku, ami Magyarországon még kevésbé ismert, pedig több nemzetközi nagy cég is ezen futtatja az alkalmazását. 

Amiben mind megegyezik, hogy a szolgáltatások köre hasonló mindegyiknél, csak a legfontosabbakat kiemelve:

 • virtuális gép (unix vagy win alapú)
 • s3 tárhely (mint az aws s3)
 • adatbázisok (amik a felhőben futnak, és nem a virtuális gépeden)
 • képelemzés (google vision)
 • app engine (ami olyan, mint a heroku, nincs virtuális gép, csak alkalmazást deployolsz rá)
 • cloud functions (aws lambda): kisebb gyors lefutású programkódok magába tárolása és futtatása. pl. sms kampányhoz az smsek kiküldése ilyenen tud törénni
 • CDN: statikus fájlok (képek, html, css, javascript) geo lokációhoz kötött gyorsított kiszolgálása
 • BIG Data funkciók

Az Amazon Web Service 2006-ban indult el. Mint az összes többi platformnál, a szolgáltatásokért használat alapján számláz az Amazon.com, viszont itt a használat mérése eltér a szolgáltatások között. 2018-ban egyébként az AWS adta az Amazon teljes bevételének a felét, ami nagyon jól szemlélteti a platform nagyságát.  Az Amazon elképesztő mennyiségű készpénzzel rendelkezik, és ezért a versenytársainál sokkal többet tud költeni az adatközpontjaira és az infrastruktúrára, így válhatott piacvezetővé. Ma már a világ nyilvános “felhőpiacának” felét az Amazon uralja. 

Ugyanúgy egy platform, mint az AWS. Ismertsége világszintű, ezáltal a belé vetett bizalom is. Kvázi ugyanazokat a featureöket éred el itt is, amit az amazon alatt, mivel a platformok rendszerint másolják egymást. Jól működő, megbízható rendszer, erős közép-magas árkategóriában. 

Tapasztalataink szerint a szolgáltatók leginkább árakban különböznek. Az AWS általában a legdrágább, utána a Google és az Azure jön.

A Microsoft terméke, a maga 15%-os piaci részesedésével a 2. legnagyobb szereplője a felhő piacnak. Holott a világ 30 különböző régiójában működik, ezáltal több helyen van jelen, mint az AWS, vagy a Google Cloud. Nagyvállalatok, KKV-k és startupok számára egyaránt jó választás. 

Hasonlóan a többi rendszerhez, bármilyen nyílt forráskódú technológiát támogat. Ideális választás teljes körű platform szolgáltatásra (PaaS – Azure SQL Database), mely vertikálisan és horizontálisan is skálázható, használatalapú és hozzáférést biztosít üzemeltetői és fejlesztői szoftverekhez. De jó választás akkor is, ha csak infrastruktúra szolgáltatásra van szükség (IaaS – Azure SQL Server). Ebben az esetben az SQL szerver egy felhő alapú virtuális gépen fut, mely akkor lehet jobb választás, ha nem egy új felhőalapú alkalmazást szeretnénk készíteni, hanem már helyben meglévő megoldásokat szeretnénk részben vagy teljesen a felhőbe helyezni.

A mi kedvencünk, ha választani kell, akkor ezt javasoljuk. Mint említettük, több, mint a többi, mert a Heroku egy olyan szolgáltatás, amely az AWS erőforrásait kihasználva, kínál egy CI + deployment felületet.. 

Miért fogod te is szeretni? Azért, mert teljesen automatizált build folyamatokkal bír, nincs szükség rendszergazdára, devops-osra, és a biztonsággal kapcsolatos feladatokat is megoldja a szolgáltatás részeként.

Egyszerűen tudunk több környezetet létrehozni, s az ezek között történő javítások, vagy funkciók élesítése pár kattintással történik.

Tapasztalataink szerint sok idegeskedéstől és biztonsági, valamint üzemelési kockázattól tudja megóvni magát a vállalkozás. Több nagy cég is itt futtatja az alkalmazásait ezen a platformon, de Magyarországon alig ismert.

Felhőben a jövő!

Vitathatatlan tény, hogy a jövőben azon cégek és termékek lesznek sikeresek, amelyek a funkciót és a felhasználói élményt tökéletesen ötvözik. Emellett pedig természetessé fog válni, hogy az adott üzleti vállalkozás minden felhasználói adata felhőben tárolódik majd, bárki bármely végponton bejelentkezhet saját virtuális asztalára, ahol pontosan ugyanahhoz fér majd hozzá, mintha saját íróasztalánál ülne, a munkahelyi gépe előtt.

Ahogy fejlődik a mesterséges intelligencia és a komplex adatkezelés, egyre nagyobb szükség lesz ezekre a külsős szolgáltatásokra.

A felhőben nagy jövő van. Gyorsabb, egyszerűbb és költségtakarékosabb megoldásokat kínálnak. Kipróbálnád már meglévő, vagy újonnan készítendő üzleti alkalmazásodhoz? Keress minket bizalommal!