It erőforráskihelyezés – Az informatikai problémák hatékony áthidalását elősegítő innovatív gyakorlat

 • IT erőforráskihelyezés

It erőforráskihelyezés – Az informatikai problémák hatékony áthidalását elősegítő innovatív gyakorlat

A versenyképesség kulcsa ma már a digitális megoldásokban rejlik. Gyakran előforduló szituáció, hogy az adott digitális kihívás megoldásához vagy nincs megfelelő szakember cégen belül, vagy ha van is, nincs rá kapacitása. Ezekre kínálhat kézenfekvő megoldást az IT erőforráskihelyezés igénybevétele.

A cikkben elsőként a fogalom jelentését szemléltetjük, majd pedig gyakorlati szemszögből megyünk végig az előnyein.

Mit értünk IT erőforráskihelyezés alatt, és hogy néz ki a gyakorlatban?

Amikor egy cég az IT erőforráskihelyezés mellett dönt (ezt mondjuk fejlesztői outsourcingnak is), gyakorlatilag megspórolja a szakember toborzás és kiválasztás legtöbb lépését és akár már holnaptól ott ülhet az irodában nála az a fejlesztő, aki a problémáját kezelni tudja.

Vagyis nem házon belül történik az IT szakemberek toborzása, és ezek a munkatársak nem is alkalmazottként vállalnak szerepet a cég életében. Ehelyett külsős partnerek – akik legtöbbször szabad kapacitással rendelkező szoftverfejlesztő cégek – által találnak gazdára a megvalósításra váró IT feladatok.

Az innovatív gyakorlat létrejöttét az IT szektorban jelenlévő know-how iránti látványosan megnőtt kereslet idézte elő. Vagyis egyre komplikáltabb HR procedúrákat igényel egyrészt megtalálni, másrészt hosszútávon meg is tartani a tényleges minőséget képviselő IT munkaerőt.

Kézenfekvőbb opció abból a szempontból is, hogy az így igénybe vett munkaerővel sokkal rugalmasabban tudnak bánni a cégek, és adott esetben elegendő mindössze a projekt erejéig kérni a munkáját.

Mikor érdemes fontolóra venni az IT erőforráskihelyezést, mint lehetőséget?

Amikor az IT a vállalkozásod növekedésének, fejlődésének, rosszabb esetben a normál működésének a szűk keresztmetszete. Erőforráskihelyezéssel áthidalhatók a HR bonyodalmak, beleértve a toborzás, kiválasztás és adminisztráció összetett feladatait.

„Világos, de ugye fizetnem kell érte?” – ez értelemszerűen így van. Viszont racionálisan átgondolva a dolgot be kell látni, hogy a vállalkozás működéséhez szükséges informatika zavartalan működése mindenképp igényel erőforrást.

Pénzzel, idővel vagy befektetett energiával, de mindenképp fizetsz érte. Ha az IT folyamatos problémaforrás, akkor a kiszervezés „win-win-win” helyzetet teremt, hiszen

 • megoldja a vállalkozásod informatikai nehézségeit;
 • a partner által kihelyezett IT szakember izgalmas feladatokon dolgozhat;
 • sokkal rugalmasabb tudsz lenni a projekt költségvetésekben és a humán büdzsédben
 • ha pedig nálad rendben működik az IT, azzal közvetetten az ügyfeleid is jobban járnak.

Miként profitálhat egy vállalkozás az IT erőforráskihelyezés gyakorlatával?

Rögvest felszabadíthatók a saját IT részleg üzemeltetésének időbeli, pénzbeli és kapacitást lekötő szükségletei. Cserébe magasan kvalifikált, a legkorszerűbb trendeket csípőből ismerő szakemberek gondoskodnak a céges informatikai struktúra zavartalan működéséről.

Még jobb, hogy a keresés, toborzás és kiválasztás teendőit nem házon belül kell megoldani. HR területen dolgozva borzasztó nehéz átlátni egy informatikai szakember felkészültségét. Ellenben egy szoftverfejlesztésre specializálódott külsős partner biztosabban mérheti fel a szükséges kompetenciákat.

Sőt, az előzetes egyeztetések során segíthet felmérni, hogy a célokhoz, feladatokhoz és problémákhoz mérten szükséged lehet-e

 • frontend;
 • vagy backend fejlesztőre,
 • projektmenedzserre;
 • vagy általános informatikai tudással rendelkező szakember(ek)re van-e szükséged;
 • illetve mekkora volumenben.

A felsoroltakon túl financiális szempontból is előnyös lehet az IT erőforráskihelyezés mellett dönteni. Merthogy a csapatlétszám, illetve a bérkeret okozta korlátok sem jelentenek a továbbiakban szűk keresztmetszetet.

Nyugaton már bevett gyakorlat, itthon még kissé idegenkednek tőle

Vagyis az IT erőforráskihelyezés erőteljes hullámai – számos informatikai trendhez hasonlóan – néhány év fáziskéséssel gyűrűznek be hozzánk. Habár a nemzetközi cégek itthoni döntéshozói előszeretettel élnek vele, sokan

 • még nem is hallottak róla;
 • egyelőre bizalmatlanok a kiszervezett IT munkaerővel kapcsolatban;
 • vagy a legnagyobb igyekezetük ellenére szervezeten belül nem tudják átvinni az ötletet.

Utóbbira remek példa, amikor a gazdasági vezető hiába érvel az outsourcing költséghatékony mivolta mellett, a csapaton belüli „head of IT” hallani sem akar a váltásról. Leginkább azért, mert tart a „kézhez kapott” munkaerő minőségtől.

Érthetők az aggályok, de proaktívan kiküszöbölhető minden hiba faktor

Az IT erőforráskihelyezés gyakorlata tűpontosan részletezett szolgáltatási szerződésnek megfelelően történik. Ebben rögzítésre kerül az elvárt szolgáltatási szint és minőség, az együttműködés feltételeivel együtt.

A folyamat rendszerint a következő forgatókönyv mentén történik:

 1. az igény felmerülését követően megtörténik a kapcsolatfelvétel;
 2. a felek leülnek egymással és egyeztetik az elérni kívánt célokat;
 3. a projekthez szükséges potenciális jelöltek bemutatása
 4. ha megszületik az egyezség, akkor szerződés aláírás;
 5. majd ehhez mérten munkához lát a kihelyezett fejlesztő/PM, stb.;
 6. és a szerződésben foglaltak szerint ellátja a feladatát.

Óramű pontossággal működő folyamat, jó eséllyel kevesebb potenciális hiba faktort rejtegetve a saját IT részleg fenntartásával összevetve.

Segítsünk megtalálni a hiányzó láncszeme(ke)t a csapatodba?

Számos ügyfelünknek pénzügyi, autóipari és szoftverfejlesztő cégnek segítettünk már megtalálni a megfelelő munkaerőt, erőforrás kihelyezéssel. Nálatok mi jelentene hozzáadott értéket?

Beszéljünk róla! Vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken, szívesen segítünk.

Díjmentes konzultáció