Hogyan dolgozik egy fejlesztőcsapat mobil alkalmazás fejlesztés vagy webes alkalmazás fejlesztés során?

  • mobil applikáció fejlesztés

Hogyan dolgozik egy fejlesztőcsapat mobil alkalmazás fejlesztés vagy webes alkalmazás fejlesztés során?

Az alkalmazás fejlesztést leginkább a legózáshoz tudnánk hasonlítani. Természetesen itt nem arra gondolunk, hogy gyerekjáték az egész, hanem arra, hogy ez egy egymásra épülő folyamat. Ahhoz, hogy az alkalmazásunk működőképes legyen, kell egy megfelelő csapat, ami ezeket a kockákat szépen egymásra illeszti. A lego tornyunk legalján szerepel a fejlesztőcsoport. Az ő szaktudásuk nélkül a terveink örökké csak tervek maradnának. Ők fogják életre kelteni a terveidet.

Sokan nem tudják, de fejlesztő, és fejlesztő között is hatalmas különbség van. Egyes fejlesztők feladata az alkalmazás megfelelő (minden eszközön) megjelenítése. Más fejlesztők azon dolgoznak, hogy az alkalmazás minden funkciója helyesen működjön. A cikk segítségével szeretnénk Téged jobban bevezetni a fejlesztők világába, hogy kicsit a kulisszák mögé is be láthass. Így sokkal jobban meg fogod érteni, hogy mit miért mondanak, vagy csinálnak.

Front-end fejlesztők

  • Az ő feladatuk a designerek által megtervezett alkalmazás kódolása.

  • Ők felelnek a felhasználói élményért, azaz azokért a dolgokért, amiket látunk egy alkalmazáson belül.

  • Fogják a designerek által készített tervet, és megvalósítják. Ezalatt olyan elemekre gondolunk, ami a képernyőn szerepel.

  • Sőt nekik köszönhetően minden platformon egyformán lesz élvezhető az adott applikáció.

mobil applikáció fejlesztés

Néhány technológia, amelyet a front-end fejlesztők gyakran használnak:

HTML (HyperText Markup Language): A web „alapja”. A HTML nem egy programozói nyelv, hanem egy jelölő nyelv. Utasításokat közvetít a böngésző felé, így azok megjelenítik az adott weboldalt.

CSS (Cascading Stylesheets): A HTML segítségével, jelezni tudjuk a böngészőnek, hogy a weboldalunk bizonyos részei micsodák (bekezdések, címsor, felsorolás stb.), majd pedig a CSS segítségével formázhatjuk őket (pl.: betűméret, betűszín, aláhúzás stb.).

JavaScript egy olyan programozási nyelv, amely a böngészőben fut. Számos praktikus dologra felhasználható. Például jelszót kérhetünk a weboldalunk megtekintéséhez, vagy a kliens oldalon tudjuk ellenőrizni az elküldendő adatok helyességét (pl.: e-mail formátumú-e a beírt e-mail, vagy megfelelő formátumban lett-e beírva a telefonszám, stb.). Az elmúlt években már szerver oldali, kiszolgáló alkalmazások írására is használható.

mobil applikáció fejlesztés, webes alkalmazás fejlesztés

Back-end fejlesztők

Ahogy a nevében is szerepel, ők háttérben dolgoznak. A front-end fejlesztőkkel ellentétben, ők nem a megjelenésért, és a felhasználói élmény megteremtésért felelnek, hanem az adott alkalmazás működéséért. Ha az alkalmazáson belül sikeresen leadtunk egy megrendelést, vagy egy új fiókot sikerült létrehoznunk, azt mind nekik köszönhetjük. A munkájuk nélkül működésképtelen lenne az adott alkalmazás.

mobil applikáció fejlesztés

A back-end fejlesztők már programozási nyelvekkel (pl.: Java, Php, Python), és keretrendszerekkel (Spring, Spring-boot, Laravel, Symfony, CodeIgniter, Django) dolgoznak.

Hogyan dolgoznak a fejlesztők?

Most, hogy tisztáztuk, hogy kinek mi a feladata, nézzük meg, hogy mi zajlik a színfalak mögött. Mivel nincs két egyforma projekt, így az időintervallumok gyakran eltérhetnek, azonban a fejlesztés menete általában ugyanaz.

A fejlesztést mindig egyenlő ciklusokra osztják (pl.: 1 hét, 1 hónap, stb.), amit úgy neveznek, hogy sprint. Erre az adott időszakra kiszabnak egy célt, így mindenki pontosan tudja, hogy a sprint végéig milyen feladatokat kell befejeznie.

Fontos, hogy a fejlesztők folyamatosan tudjanak kommunikálni, és a felmerülő problémákat azonnal hárítani tudják. Ezért szoktak a sprint alatt úgynevezett stand-upokat (rövid, gyors megbeszélés) tartani.

Projekt függően egy ilyen stand-up lehet naponta, hetente, vagy akár havonta is. Ezeken a találkozókon megbeszélik, hogy ki milyen rábízott feladattal végzett, és milyen feladatokat fog megcsinálni a következő stand-up-ig. Itt tudják megbeszélni a felmerülő problémákat is, amit utána közösen meg is oldanak. Eszerint érhető el, hogy egy fejlesztés gördülékenyen folyjon.

Minden sprint végén van egy úgynevezett sprint-review (több órás is lehet). Ezekre a megbeszélésekre gyakran elhívják a megrendelőt is. Ilyenkor tévén vagy kivetítőn megnézik, hogy hol tart az adott projekt. Ily módon a megrendelő is láthatja, hogy éppen hogy állnak az alkalmazás fejlesztésével.

Ezeket a sprint-review-kat általában csütörtökre időzítik, mert ha bármilyen problémát találnak az alkalmazás megvizsgálására, rögtön javítani tudják. Ha pénteken detektálnának problémákat, a hétvége alatt könnyen elfelejtődne, tehát a megoldás is elmaradna.

Ez ugyan csak egy kis szelet a fejlesztői csapat munkájából, de remélem sikerült pár felmerülő kérdésre választ adnunk. Ha lenne még kérdésed, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot! Illetve, ha időd engedi, böngéssz tovább a weboldalunkon és olvass el még néhány cikket!

A képeket köszönjük a Pexels-nek!

mobil applikáció fejlesztés