• Hatékonyságnövelés ERP rendszerrel

Hatékony vállalati működés egyedi fejlesztésű szoftverrel

Az elmúlt 10 évben hatalmas hangsúlyt kapott a vállalatok életében a hatékonyság növelése, amely ma már különböző digitális megoldások segítségével is elérhető.

Számtalan sikeres vállalkozás választotta a mobil app fejlesztést, amely hatékonyabbá teszi a napi munkavégzést, de a gyártás területén is rengeteg új, vagy korábbi rendszerrel integrálható megoldás készül, és az értékesítés területein is sokat segíthet a megfelelő alkalmazás használata . Egy jó ERP rendszer segítséget ad a folyamatok átgondolásában és optimalizálásában, ezáltal kevesebb a felesleges munkavégzés, a menedzsment mindig tájékozott és naprakész lehet, nem utolsó sorban pedig javul az eredmény is.

De mit értünk hatékonyság alatt?

A befektetett erőforrásokkal jól gazdálkodva elérjünk egy kívánt hatást és célt. Fontos, hogy a hatékonyságra vonatkozóan legyen egy vállalati stratégia, melynek ernyője alatt minden szervezet kialakítja a saját stratégiáját, és eszerint optimalizálja erőforrásait az elérendő cél érdekében.

hatékony ügyviteli rendszer

Az elmúlt években sok kis-és közép vállalattal dolgoztunk együtt azon, hogy digitális megoldásokkal javítsuk a produktivitást és növeljük a vállalat árbevételét. Ebben a cikkben összeszedtük azokat a területeket, gyakorlati példákkal, ahol az egyedi szoftvereknek köszönhetően ugrásszerű növekedés érhető el ezen a terén.

Hatékonyságnövelés ügyviteli,  ERP rendszerekkel

KKV szektorban is rengeteget javít egy vállalatirányítási rendszer, pl. az adminisztratív és operatív tevékenységek menedzselésére, vagy kereskedelemmel foglalkozó cég esetén a készlet-logisztika-pénzügy összekapcsolására.

Mit nyernek leginkább a KKV-k egy jól megválasztott ERP rendszerrel? 

Nem csupán az egységes információs rendszert lehet kialakítani, hanem biztosítható, hogy a rendszer folyamatai is egymásba épülve kövessék és kiegészítsék egymást – egy ilyen, funkcionálisan is integrált rendszer alkalmazása pedig nagyban segíti a hatékony döntéshozatalt. Vállalatirányítási rendszerre a kereskedelem, gyártás, építőipar logisztika és szinte minden iparág területén szükség van.

Mely konkrét területeket lehet automatizálni ERP rendszerrel?

 • egy webshop esetén például tetszőleges ügyviteli/vállalatirányítási szoftver és egy B2C felület (pl. Shoprenter) webáruházának összekötése, szinkronizáló programmal, melyben a készlet folyamatosan frissül a megrendelések tekintetében. 
 • nyelviskola, vagy egyéb oktatással foglalkozó vállalkozásnál ügyviteli program kialakítása, melyben tanuló és tanfolyam nyilvántartás szerepel, összekötve a cég pénzügyi moduljával
 • flottakezeléssel foglalkozó cégnél flotta management alapú integrált vállalatirányítási rendszer (ERP+ döntéstámogatás)
 • raktár és megrendelés kezelő webes ügyviteli rendszer, testreszabható kimutatásokkal és automatizmusokkal
 • kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásnál a készlet-logisztika-pénzügy összekapcsolása. Amennyiben a rendszer mobil applikációval is bővített, úgy a területi képviselők munkája is töredék idő alatt elvégezhető, a folyamatok jól átláthatók és nyomon követhetők a központban dolgozó kollégák számára is.
 • ügyfélkapcsolatok kezelése – az összes, adott ügyfélre vonatkozó információ – például a számlaegyenleg, az utolsó megrendelések, a szállítási kondíciók, a hatályos szerződések, a kapcsolati adatok, a tervezett találkozók, stb. – rendszerezetten kezelhető és tekinthető meg.

Marketing és értékesítés támogató szoftverek

Ebben a szektorban az alábbiakat lehet rendkívül hatékonyan elvégezni egy megfelelően megválasztott szoftverrel:

 • sokat segít egy böngészőből működő adat szűrő-leválogató alkalmazás, mely nagy adathalmazzal dolgozik és különböző adatforrásokból táplálkozik. 
 • hatékony projektmenedzsment, a projektekre fordított költségek lebontása költséghely és költségnem szerint; valamint az előfizetői adatok és díjak kezelése, díjbekérő számlák kiállítása, a forgalom és a szerződés állomány elemzése vagy a jutalékok kiszámítása.
 • üzleti elemzések készítése –  leegyszerűsíthető a vállalati tervezés és stratégiaalkotás, optimalizálhatók az üzleti folyamatok, valamint lerövidíthető a piaci változásokra adott reakcióidő.

Gyártástámogatás

Gyártás területén, az ipar 4.0 kapcsán komoly lehetőségei vannak a vállalkozásoknak arra, hogy elinduljanak a digitalizáció útján. Erre számos pályázati lehetőség is adott.

De miben nyújt igazán sokat egy egyedi alkalmazás a gyártó szektorban?

 • integrálhatóvá válhat a termelés és a logisztika rendszere, ezáltal a nagyobb mennyiségű legyártott termék fogadására, tárolására és kiszállítására előre fel lehet készülni
 • gyártás nyomonkövetést, ügyfél rendelés (KIOSK) felvételt és kiszolgálást, és széleskörű webes kimutatásokat lehet készíteni
 • több üzem esetén gyártást és termelést irányító rendszer készülhet, a telephelyeket közösen támogatva
 • gyártósori munkafolyamat követő és címkenyomtató rendszer segítségével automatizálható a gyártás folyamata és pár kattintással kimutatások is készíthetők
 • üzleti intelligencia (BI) rendszer készítésével könnyebb a vezetői döntéshozatal, a cég termelésirányítási és pénzügyi-könyvelési rendszeréhez kapcsolva. A bigdata segítségével részletes kimutatások készíthetők és az adatok szabadon rendszerezhetők. 
 • minőség és folyamat biztosítási rendszer is készíthető, mely nyomon követi a terméket a gyártás minden lépésén és biztosítja a minőségi előírások szerinti gyártást. 
ipar 4.0

Hatékonyságnövelés a mezőgazdaságban

Az integrált rendszerek alkalmazása az elérhető iparági megoldások révén bármilyen szektor számára lehetőséget nyújtanak a költségek csökkentésére és a működési hatékonyság növelésére. Az agrárszektor hatalmas lépéseket tett a digitalizáció irányába az elmúlt években, leginkább a gépgyártás területén. 

 Hatékonyságnövelés eszközei a mezőgazdaságban:

 • egy jól működő szoftver lehetővé teszi a földterületekhez vagy az állatállományhoz kapcsolódó törzsadatok, munkafolyamatok, hozameredmények, költségek nyilvántartását, feldolgozását, elemzését és riportolását.
 • több telephelyes ügyviteli program segíti a folyamatok és pénzügyek átláthatóságát a cég egészén belül.

Hatékonyságnövelés a logisztikában

A szállítmányozásban tevékenykedő cégek számára a logisztikai vállalatirányítási rendszerek alkalmazása a precíz partnernyilvántartás, ajánlatkezelés, megbízások, szerződések rögzítése, a járművek rakodási helyeinek, szállítmányozási feladatának rögzítése, számlázása és az információk valós idejű követése révén javítja a kapacitások kihasználtságát.

Pár élő példa:

 • Kintlévőség kezelő szoftverrel töredékére csökkenthető a pénzügyes kolléga munkája és követhetővé válnak a pénzmozgások
 • Logisztikai és fuvarszervezési szoftver bevezetésével az Excel táblák kiválthatók és átlátható kimutatások készíthetők.

Ugrásszerű bevétel növekedés a kiskereskedelemben

A kiskereskedelmi szektorban a piaci változások és a vásárlói igények átalakulása miatt rendkívül lényeges a gyors és pontos döntéshozatal, a piac követése, a jövedelmezőség és a költségstruktúra kontrollja.

Egy vállalati alkalmazás bevezetésével

 • javul az áttekinthetőség
 • gyorsabban lehet döntéseket hozni és optimalizálni a meglévő folyamatokat
 • ezzel csökkenthető a készletek nagysága és felgyorsulhat a készletforgási sebesség, így javulhat a vállalat jövedelmezősége.
 • a digitális megoldások révén valós idejű adatkapcsolat van a központi rendszer és adott esetben a boltok rendszere közt, így minden információ azonnal és naprakészen elérhető, egyszerűsödik a bolti forgalom elszámolása, előállíthatók különböző forgalmi kimutatások, felgyorsul a vevői és a szállítói anyagok könyvelése és minden egyéb pénzügyi és készlet nyilvántartási folyamat.

Mire fontos figyelni a vállalati alkalmazások fejlesztésekor?

Mindegy, hogy újonnan készülő alkalmazásról van szó, vagy egy korábbi, működő rendszerhez kell csatlakoznia az új alkalmazásnak, nagyon fontos az integrálhatóság. Ha a vállalat az egyes folyamatokhoz különböző rendszereket használ, az nem előnyös abból a szempontból, hogy így az adatok nem lesznek egyben kezelhetők, a rendszer nehezebben átlátható, ami pedig megnehezíti a döntéshozatalt.

Egy egyedi fejlesztésű szoftverrel összeköthetők a korábbi rendszerek, így az adatok egyben kezelhetők. Újonnan fejlesztett alkalmazás esetén pedig nagyon fontos, hogy az nyílt forráskóddal rendelkezzen, így a későbbiek során tovább fejleszthető marad, akár másik fejlesztői csapat bevonásával.

Emellett nem szabad megfeledkezni a humán tényezőről sem. A digitalizációs eszközök csak akkor segítik a vállalat hatékonyságának növelését, ha az azt használók tudják, hogy mit lehet kihozni a rendszerből és hogyan. Ezért fontos a megfelelő tréningekre időt és energiát fordítani.

Az Ersnt & Young felmérése szerint “a magyarok a legnyitottabbak a digitális megoldások alkalmazására a régió országai közül. Az internetet használó magyar lakosság több mint kétharmada (71%) igyekszik online intézni mindennapi ügyeit, miközben a térség országainak átlaga mindössze 44%”. Igaz mindez felhasználói szinten, ami nagyon jó alapot ad arra, hogy a munkavállalók a privát életükön túl a munkájukban is nyitottak legyenek az új, digitális rendszerek befogadására és használatára.  

A magyar KKV szektor rendkívül dinamikusan fejlődik, a folyamatok egyre nagyobb része automatizálható megfelelő digitális eszközökkel és a vállalat működésére szabott felhő alapú vállalati alkalmazásokkal. Nem minden esetben a legdrágább megoldás nyújtja a legnagyobb jövedelmezőséget, éppen ezért nagyon fontos a vállalat erőforrásai és céljai mátrixában vizsgálni a lehetséges szoftverfejlesztési lehetőségeket. 

Ha kérdéseid merültek fel a témával kapcsolatban, keress minket bátran, vagy jelentkezz ingyenes konzultációnkra, ahol közösen kitaláljuk, milyen típusú fejlesztés illik leginkább a cégedhez! Mi amellett, hogy fejlesztünk, üzleti szemmel is nézzük az általad megálmodott alkalmazást, és ez az igazi előnye annak, ha valaki olyan néz rá az adott hatékonysági faktorokra, aki már sok cégben látott ilyet.

A képeket köszönjük a Pixabay-nek!