• Felho alapu alkalmazasfejlesztes ipar, gyartas, logisztika teruleten

Az ipar 4.0 megvalósulása Magyarországon és a benne rejlő lehetőségek – gyakorlati példákkal

Az Ipar 4.0 következtében a gyártás, logisztika, termelés, értékesítés és a szolgáltatások terén is teljes paradigmaváltás prognosztizálható. Amennyiben öt vagy tíz év múlva is sikeres céget szeretnél irányítani, akkor a küszöbön álló negyedik ipari forradalom újdonságait nem csak ismerned szükséges, hanem a megvalósításban is jeleskedned kell.

Ha a céged nem tud lépést tartani a trendekkel, rövid időn belül lemaradsz a megvalósítókkal szemben.

Cikkünkben a negyedik ipari forradalom következtében ránk váró változásokat mutatjuk be, egyúttal arra is kitérünk, hogy a vállalkozásod milyen módon tudja meglovagolni az Ipar 4.0 vívmányait.

Ami eddig működött, az nem fog tovább vinni

Az elmúlt bő két és fél évszázadban sikerült néhány alapvető gondolkodás béli változást véghez vinni a termelés és gyártás módszertanában. Sorrendben az első ipari forradalom kezdete az 1769-es esztendőtől datálható a gőzfejlesztés és a gépesítés megjelenésével. Ekkor még leginkább a termelés során felhasználható emberi erő sokszorosítása volt a fő motivációs faktor.

A következő nagyobb ugrást a villamosenergia alkalmazása, valamint a gyáripari gyártás idézte elő a 19. században, illetve ehhez a periódushoz köthetjük a futószalag bevezetését is. Ezekben az években, évtizedekben főként a termelés hatékonyságának növelése, valamint a felmerülő költségek csökkentése volt a cél.

A következő nagy áttörést a számítógépes technológia megjelenése, illetve folyamatos fejlesztése tette lehetővé. Az addig emberi beavatkozás nélkül egyszerűen elképzelhetetlen procedúrák egyszer csak modellezhetővé, majd pedig automatizálhatóvá is váltak.

Emberi beavatkozás nélkül, önműködő módon is működtek egész gyártó sorok, ráadásul az egy termék előállításához szükséges idő folyamatos redukálása mellett az anyagveszteség is minimalizálhatóvá vált.

Napjainkban pedig küszöbön áll a következő ipari forradalom, mert a termelés és a gyártás kapcsán megfogalmazott tervek megvalósítása arra késztet minket, hogy ismét változtassunk a gondolkodásmódunkon.

Mi fog megváltozni a negyedik ipari forradalom keretei között?

Ahogy bizonyos időközönként egy vállalkozás vezetőinek felül kell bírálni az alkalmazott stratégia hatékonyságát, úgy egy ágazat működését tekintve is elkerülhetetlenné válhat a teljes átalakulás.

Nézzük meg részletesebben is, hogy a szemünk láttára végbemenő negyedik ipari forradalom mely területeken fog látványos változásokat eredményezni.

webes alkalmazasfejlesztes ipari teruleten

VÁLTOZÁSOK A TERMELÉS TERÜLETÉN

Kezdjük mindjárt a termelési szektorral, amelynek az eredményessége kiemelt fontosságú az Európai Unió számára. Mivel a jelenleg alkalmazott technológia alkalmatlan ezért jelentős újítások prognosztizálhatók az ágazaton belül.

A folyamatosan változó vásárlói motivációk és igények miatt már egy termékre is teljesen másként kell gondolni. Az elkövetkező években pedig a már most is szenzorokkal és kommunikációs elemekkel felszerelt produktum összetett adatelemző szolgáltatásokkal fog kiegészülni.

Hogy a gyakorlatban ez mit jelent, azt a Babolat által fejlesztett teniszütő példája tökéletesen bemutatja. Az ütőn elhelyezett szenzorok képesek ugyanis érzékelni játék közben az ütések erejét, a függőleges és vízszintes állapotot, valamint a mozgatás irányát, intenzitását és sebességét is.

Így amikor véget ér az edzés, a felhasználó a telefonja segítségével megtekintheti és elemezheti a gyűjtött adatokat, azokat felhasználva pedig fejleszthet a saját játékán.

Az Ipar 4.0 keretein belül 2018 végén választottak ki öt céget, amelyek „mintagyárakként, az Ipar 4.0 technológiák gyakorlati használatát mutatják be magyarországi kis és középvállalkozások számára.

A mintagyárak közé a következő cégek tartoznak:

  • Continental Automotive Kft.
  • Roto Elzett Certa Vasalatgyártó és Kereskedelmi Kft.
  • Eltec Holding Kft.
  • Festo-AM Kft.
  • Macher Zrt.

A kiválasztott gyárak feladata, hogy a hazánkban a feldolgozóiparban tevékenykedő kkv-kkal megismertessék az ipar 4.0 innovatív megoldásait, szemléltessék, hogy az új üzleti folyamatokkal és jövőbe mutató szemléletváltással milyen előnyökre tehet szert egy-egy vállalkozás.

A nemzetközi folyamirányítási és gyárautomatizálási rendszereket gyártó Festo cég egyik képviselője szerint három fókuszterület emelhető ki az Ipar 4.0 fogalommal kapcsolatban:

  • az állapot-monitoring (ehhez kapcsolódóan pedig leginkább a prediktív karbantartás)
  • az energiafogyasztás, és ezzel együtt a folyamatok optimalizálása, folyamat- és gyártásirányítási rendszerek fejlesztése, automatizálás
  • a munkafolyamatok adatainak szükséglettervezési (MRP) rendszerekbe történő integrációja

A fentiekkel összhangban tehát az Ipar 4.0-nak részesei a gyárakon felül a nem ipari gyártók, akik szoftvereket (mint a CodingLab), vagy alkatrészeket gyártanak.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a legtöbb esetben sajnos továbbra is igen nagy a különbség a gyártástechnológia (operation technology, OT) és az információs technológia (IT) között. Az aktuális projektjeink során igyekszünk pont ezt a kettőt hatékonyan összekapcsolni, saját fejlesztésű alkalmazásokkal.

FEJLŐDÉS A LOGISZTIKÁBAN

Szintén komoly fejlődési potenciált ígér a negyedik ipari forradalom a logisztikát illetően. Egyrészt integrálhatóvá válik a termelés és a logisztika rendszere, ezáltal a nagyobb mennyiségű legyártott termék fogadására, tárolására és kiszállítására előre fel lehet majd készülni.

Emellett az árucikkek rakodását, valamint a komissiózást érintő robotizálás további fejlődésére lehet számítani. A gépesítés, illetve automatizálás által megspórolható idő mennyisége miatt a logisztika több kisebb állomásán lesz egyre inkább szükségtelen az emberi beavatkozás.

Sőt, a raktározás és anyagmozgatás területén a korábbi valós idejű adatok elemzésére képes okos technológia pontosan tudni fogja, hogy mire, hol és mikor lesz szükség. Ennek megfelelően a rendszer a beszállítóktól vagy az elkészült végtermékből érkező szállítmányok specifikációit is előre meg tudja majd becsülni.

MELLÉKÁG: MARKETING ÉS ÉRTÉKESÍTÉS

Az ipar 4.0 okos megoldásai a marketing, valamint az értékesítés hatékonyságát is támogatják. Méghozzá a termékekbe beépített okos szenzorok által.

Az értékesített okos termékek ugyanis részletes és hasznos adatokat adnak a felhasználási szokásokról, a vásárlói motivációkról és preferenciákról.

Az ily módon kapott információk elemzésével egyszerűbb lesz a fejlesztéseket a felhasználók igényeihez igazítani. Az új vásárlók megszerzéséhez alkalmazott marketing és értékesítési megoldások kivitelezésénél pedig szintén hasznos lesz ismerni azt, hogy mire is vágyik pontosan a potenciális vásárló.

Kitűnő példát szolgáltat ebben az előremutató eljárásban a Tesla gépkocsi, amely a gyártó központtal való folyamatos internetalapú összeköttetésnek hála, részletes adatokat szolgáltat az önvezető autó felhasználási módjáról. A gyár tehát kristálytisztán láthatja az autóit vezető sofőrök szokásait, így ennek megfelelően haladhat a fejlesztésekkel.

Hol tart az Ipar 4.0 megvalósítása Magyarországon?

Az ipari digitalizáció hatékony bevezetése és az úgynevezett IoT (Internet of Things) megoldások alkalmazása óriási lökést adhat a cégek termelékenységének és profitabilitásának. Egyúttal a hiba lehetőségek száma is minimálisra csökken a gyártás során.

Ami pedig a nagy arányban export piacot célzó magyar cégek esetében talán még fontosabb, a digitális üzemek a nemzetközi piacon is versenyelőnyre tehetnek szert.

Mint ahogy korábban írtuk, az Ipar 4.0-nak Magyarországon is vannak mintagyárai, a 2018, vége óta.

A program keretében öt cég került kiválasztásra, amelyek az Ipar 4.0 technológiák gyakorlati használatát mutatják be magyarországi kis és közepes méretű vállalkozások számára.

A Continental Automotive Kft. budapesti gyárában többek között a 3D nyomtatást, az ellátási lánc vizualizációját, kollaborációját, illetve készlet- és termeléstervezés optimalizálása is megtekinthetik a látogatók.

A Roto Elzett piacot vezető vasalatgyártó innovatív üzemében példának okáért az intelligens energiafelhasználás, a robotokkal támogatott gyártás, valamint a prediktív karbantartás módszertana is élőben tekinthető meg.

A vevőspecifikus kábelek, kábelrendszerek gyártásával és fröccsöntéssel foglalkozó Eltec Holding Kft. gyárában annak lehetünk tanúi, ahogyan a legújabb IT-technológiák és applikációk bármilyen gyártási folyamatot gördülékenyebbé és hatékonyabbá képesek tenni.

A Festo-AM Kft-nél egy logisztikai, valamint háromrobotos automata raktározási gyakorlattal kiegészített teljes termelési folyamat vehető szemügyre. A Macher Zrt. pedig az egyetlen száz százalékban magyar tulajdonú kkv-ként szolgál mintaként a gyártás vizualizáció, az ellátási lánc- készlet- és termeléstervezés, illetve a gyors prototípus előállítás kapcsán.

Ezeken a gyárakon felül természetesen számtalan egyéb vállalatnál is rengeteg erőfeszítést tettek már az Ipar 4.0 szárnyai alatt.

A szükséges technológia, valamint a követendő minta is rendelkezésre áll tehát a magyarországi kis- és közepes méretű cégek számára. Emellett számos pályázati lehetőség is adott volt az elmúlt években. (A Ginop 3.2.2.-8.2.4-16 vállalati infokommunikációs és mobilfejlesztési pályázatról itt tájékozódhat).

A fejlődés ütemét lelassító tényezők között főként a szükséges munkaerő rendelkezésre állása, valamint átképzése jelenthet akadályt. Emellett fontos a már korábban említett integráció. A régi rendszerek ugyanis sok esetben nem alkalmasak a digitlis újítások befogadására, így azok fejlesztése, esetleg új fejlesztéssel történő helyettesítése jelent csak megoldás. Ez pedig pénz- és időigényes. De megéri és muszáj is, ha a vállalat meg szeretné tartani versenyelőnyét a piac többi versenytársával szemben.

Milyen kihívásai lehetnek az ipari digitalizáció megvalósításának?

Az óriási fejlődési potenciál mellett sem fog az ipari digitalizáció csak úgy egyik napról a másikra megtörténni. Számolni kell ugyanis olyan tényezőkkel, amelyek akadályt jelenthetnek a megvalósulását illetően.

A PwC által 2016-ban készített Globális Ipar 4.0 Felmérés megfelelően mutatja be a megvalósulás lassabb ütemének lehetséges okait. A tanulmány keretei között 26 ország 2000 szakemberének tettek fel kérdések arról, hogy miként fogja a cégük kiaknázni a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket.

Legnagyobb akadályozó tényezőként a termelési és logisztikai folyamatokkal kapcsolatos világos stratégia, valamint a vezetőség támogatásának a hiányát nevezte meg a felmérésben résztvevő vállalatok 52%-a.

Szintén visszatartó erő a digitális beruházások jelenleg még ismeretlen mértékű gazdasági haszna, valamint a magas beruházási költségektől való félelem a vállalatok részéről.

Ugyanúgy tartanak a cégek az adatbiztonságból eredő kockázattól, emellett pedig a megfelelő képzettségű munkaerő hiánya is okozhat nehézségeket. Továbbá a különböző rendszerek összekapcsolhatóságát biztosító szabványok, normák és tanúsítványok sem állnak még rendelkezésre.

Megoldandó nehézségből tehát akad bőven, ugyanakkor egyik akadály sem tűnik áthidalhatatlannak. A vállalatok döntéshozói ugyanis pontosan látják, hogy a tartós eredmények elérése csakis az ipari digitalizáción keresztül lehetséges.

Persze joggal adódik a kérdés, hogy a technológiai újítások terén a tempót diktáló nyugati vállalatokkal szemben hol is tartanak a magyarországi cégek az Ipar 4.0 megvalósításának területén?

Még valami: a gépek valóban el fogják venni előlünk a munkát?

Gyakorta emlegetett téma a negyedik ipari forradalomnak az emberi erőforrás gazdálkodásra gyakorolt hatása. Az előrejelzések szerint a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem lesz kevesebb munkaerőre szükség, mindössze másfajta készségek elsajátítására válik majd fontossá az érvényesüléshez.

Ahogyan az első ipari forradalom és a gőzgép idején kihívás volt a dolgozók átképzése és a gondolkodásuk megváltoztatása, minden bizonnyal most sem lesz majd zökkenőmentes az átmenet. Munkáltatói oldalról türelem és a befektetett energia, a munkavállalók részéről pedig nyitottság és tanulás számít majd értékes adaléknak.

Ahogy Marshall Goldsmith fogalmaz nagysikerű könyvében, „Ami eddig működött, az nem visz tovább”. Bizonyára lesznek olyan munkakörök, amelyeknél az emberi munkát ki fogja váltani a számítógépes megoldás. Némi tanulással ugyanakkor bőven lehet majd olyan lehetőségeket találni, amely biztos megélhetést tesz lehetővé.

Cégvezetőként, illetve döntéshozóként hogyan tudunk profitálni az ipari digitalizáció folyamatából?

Az ipari digitalizáció folyamatára érdemes úgy tekintenünk, mint egy izgalmas utazásra. Készüljünk fel rá, hogy menet közben szakítanunk kell a korábban alkalmazott megoldásainkkal és meggyőződésünkkel, ezért olykor kissé kényelmetlen is lesz majd az átmenet.

Ugyanakkor minél korábban váltjuk meg a jegyünket és csatlakozunk a megvalósítók táborához, annál hamarabb köszönhet ránk az optimalizált folyamatokban, egymással integrált rendszerekben és eredményességben gazdag szép új világ.

Legyen a cégünk mérete bármekkora, legyen a fő profilunk gyártás, termelés vagy szolgáltatás, az ipari digitalizáció megvalósításával katapultálni tudjuk a vállalkozásunkat a tartós eredmények irányába.

Amennyiben az Ipar 4.0, vagy más technikai megoldás kapcsán kérdésed van, akkor az alábbi elérhetőségeken szívesen állunk a rendelkezésedre.