Miért fontos prototípust készíteni alkalmazásfejlesztés során?

A prototípus fogalmát a legtöbben a gyártással kapcsolják össze, holott a szoftverfejlesztésben is rendkívül fontos szerepe van költség és felépítés szempontjából egyaránt.

Mi az a szoftver prototípus?

Egy alkalmazás prototípusa megmutatja az alkalmazáson belül futó funkciók vizuális megjelenítését. Az üzleti alkalmazásfejlesztések és a mobil applikáció fejlesztések során a csapatunk minden esetben elkészíti az alkalmazás írásos dokumentációját ÉS az alkalmazás vizuális prototípusát. Ezzel biztosítható, hogy a fejlesztés végére az ügyfél pont azt kapja, amit megálmodott.

Miért van szükség prototípusra alkalmazás fejlesztés során?

A jó munkához idő kell! – tartja a mondás, nem véletlen. A legtöbb esetben azt szeretnénk, hogy amit megálmodtunk, az a lehető legrövidebb időn belül elkészüljön és működjön. Megvannak a nagyvonalak, csak össze kell illeszteni őket.

Ez azonban alkalmazás fejlesztésnél nem működik. Mert a nagyvonalakon mögött rengeteg részlet bújik meg, és pont ezek a részletek fogják meghatározni a felhasználói élményt. 

A prototípus elkészítése abban segít, hogy ezek a részletek tisztázódjanak, a felhasználói folyamatok folyamatosan épüljenek egymásra és ne legyen sehol sem “gap”.

A vizualizáció ereje

A prototípus, vagyis az alkalmazás funkcionális modelljének elkészítése után a fejlesztő pontosan látja, hogy a funkciók miként épülnek egymásra, mi mivel van kapcsolatban, nem marad homályos rész.

A prototípus készítésének 3 fontos lépése van: 

  • Feltérképezzük az ügyféllel, hogy neki pontosan mire van szüksége. Ezt UX kutatás és ügyfél interjúk követik, hogy pontosan lássuk a felhasználókat is, hogy nekik mire van szükségük.
  • Az összes felület megtervezzük designer segítségével, ami tartalmazza az ún. “workflow” diagramot. Ezt az ügyfél megnézi, javaslatot tesz, módosítunk rajta, megint jön egy iteráció, megint némi módosítás….
  • Ezt követően elkészül a végleges prototípus, mely tartalmazza az alkalmazás minden funkcióját és arculatát. Ez természetesen az alkalmazás dokumentációjának is része, melyben minden egyes funkció részletes leírást kap. A specifikációban diagramok vannak a funkciók jobb megértésére, a munkafolyamatok és a felhasználói felület grafikus megjelenítése. 

A prototípus 2 legnagyobb előnye, hogy egyrészt ahogy már fent említettük, minden folyamat tisztázásra kerül az alkalmazáson belül, emellett pedig mindenki számára egyértelművé válik, hogy mi lett validálva, a fejlesztők mit fognak megalkotni.

Az alkalmazásfejlesztés minőségi mutatója a prototípus

A prototípus és a dokumentáció tehát egymás komplementerei. Számunkra, szoftverfejlesztők számára azért fontos, mert ez biztosítja, hogy a fejlesztés során minimálisra csökkentsük a változtatások számát, hiszen egy jól átgondolt, minden részletre kiterjedő dokumentációból tudunk dolgozni. Számodra, mint ügyfél számára pedig azért fontos, mert ezáltal biztos lehetsz abban, hogy az elkészült alkalmazás az lesz, amit megálmodtál és a végfelhasználók maximális felhasználói élménnyel használhatják majd.

Így dolgozunk mi. 

Üzleti alkalmazásfejlesztésre, vagy integrált mobilapp fejlesztésre van szükséged? Keress minket bizalommal!