A TOP 7 webes alkalmazásokat érintő trend 2019-ben

  • Mobil alkalmazás fejlesztés, webfejlesztés

A TOP 7 webes alkalmazásokat érintő trend 2019-ben

A hosszú távon is sikeres működéshez elengedhetetlen, hogy a saját cégünket érintő aktualitások mellett ismerjük a globális piaci trendeket is.

Kimondottan igaz ez az állítás azon webes alkalmazásokat illetően, melyeket sikeresen alkalmazva a munkafolyamataink egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá válnak, ezáltal pedig versenyelőnyre tehetünk szert. Pontosan ezért hasznos időnként megvizsgálni, hogy milyen fejlesztés, web programozás várható, mi fog történni a közeljövőben és a vállalkozásunk hogyan tud mindezekből profitálni?

Ebben a bejegyzésben a webes applikációkat érintő trendeket szedtük egy csokorba, melyek jó eséllyel meg fogják határozni a 2019-es esztendőt. Akár egy nagyobb projekt menedzselése (mint pl. webáruház készítés), akár a vállalati stratégia meghatározása kapcsán hárul ránk fontos szerep, az alább felsorolt szempontokat figyelembe véve eredményesebbé tudjuk tenni cégünk működését.

Kiemelt fontosságú kiberbiztonság

A Cybersecurity Ventures jelentése alapján 2021-re a kiberbűnözés globális szinten 6 milliárd dollárnyi veszteséget fog okozni a cégeknek. Egészen sokkoló adat.

Nem is csoda, hogy a különféle hacker támadások és adatokkal kapcsolatos lopások miatt a kiberbiztonságnak 2019-ben is kiemelt jelentősége lesz a webes fejlesztések, web programozás terén. A szakemberek megpróbálnak megtenni minden tőlük telhetőt a kiberbűnözés elleni védelem erősítése érdekében.

Ennek kapcsán az egyik lehetséges, és egyelőre hatékonynak tűnő megoldás az úgynevezett „Zero Trust” modell. A lényege, hogy kivétel nélkül minden egyes felhasználó azonosítás és ellenőrzés alá kerül, mégpedig a hozzáférés biztosítását megelőzően.

Emellett az előrejelzések szerint 3 éven belül a biometrikus azonosítás is bevett gyakorlat lesz. A módszer maga az emberi szervezet egyedi jellemzőjének felismerésén alapul, vagyis az arc-, hang-, írisz- retina-, kéz- és ujjlenyomat azonosításán.

A kiberbiztonság egyáltalán nem elhanyagolható terület, a hosszú távú eredményes működés érdekében minden egyes vállalkozásnak érdemes rá fokozott figyelmet fordítania.

A progresszív webes applikációk térnyerése

Mik is azok a progresszív webes applikációk? Olyan alkalmazások, amik egy okostelefon böngészőjéből is futtathatók, vagyis letöltés nem szükséges a használatukhoz, ezáltal helyet sem foglalnak a mobil eszközön. Ráadásul a progresszív webes appok használata kevesebb adatforgalommal is jár.

Tulajdonképpen egy weboldal könnyített verziójának felelnek meg, de a megjelenésük egy natív alkalmazáshoz hasonlítható. Könnyen használhatók, villámgyorsan betöltődnek hálózattól és böngészőtől függetlenül. Mivel HTTP-n keresztül történik a használatuk, ezáltal a kibertámadások ellen is hatékony védelmet nyújtanak.

Abszolút felhasználóbarát megoldást kínálnak tehát, méghozzá instant módon. Ennek köszönhetően még inkább népszerűek lesznek 2019-ben is.

Mobilbarát weboldalak előnyben

A 2017-es adatok alapján a teljes földi lakosság közel 75%-a napi szinten legalább 3 órát töltött az okostelefonján. A mindennapi használat átlagos ideje azóta minden bizonnyal csak még több lett.

Mivel a felhasználók egyre nagyobb része fog mobil eszköz igénybevételével a weboldalunkra jutni, ezért nagyon fontos, hogy az oldalunk mobilbarát legyen. Magyarul a megjelenítése legyen optimalizálva okostelefonra és tabletre is, hogy a látogató számára kényelmes és könnyed legyen a használata.

Egy mobilbarát weboldal nemcsak a felhasználók körében lesz kedveltebb, hanem ezen felül a Google rangsorában is magasabb helyezést fog elérni. Fontos a e kritériumok szerint dolgozni olyan munkák során, mint a weboldal, webáruház készítés, web programozás.

web programozás, webáruház készítés

Az ügyfélszolgálati teendők automatizálása chatbotok segítségével

„Szia Péter. Miben lehetek ma a segítségedre?”

Mindannyian találkoztunk már ilyen felugró ablakkal a webes böngésző jobb alsó sarkában. A chatbotok segítségével eredményesen tudjuk automatizálni az ügyfelekkel való kapcsolattartás teendőit.

A gyakorta ismételt kérdések és a hozzájuk kapcsolódó válaszok előre programozhatók, ezáltal a felugró chat ablak segítségével minden látogató által feltett kérdés másodpercek alatt megválaszolásra kerül úgy, hogy az nem jelent extra feladatot senki számára.

Egy étteremnél így egyszerűsíthetők a foglalással és nyitva tartással kapcsolatos válaszadások, míg egy webáruház könnyedén tudja informálni az érdeklődőit a szállítási feltételekről. Egy rendezvényszervezéssel foglalkozó céggel vagyunk éppen tárgyalásban, ahol a különböző rendezvényekre történő foglalást és a kapcsolódó kérdések megválaszolását fogjuk megtámogatni chatbot funkcióval.

A chatbotok kiváló használhatóságuk révén növekvő népszerűségre fognak szert tenni a 2019-es évben is.

A JavaScript, mint gyakran használt programozási nyelv

A JavaScript maga egy objektum alapú programozási nyelv. Módszerének eredményeként a böngésző letölti az oldalt, megjeleníti annak tartalmát, majd értelmezi a JavaScript sorait.

Szakmai berkekben a legelterjedtebb programozási nyelvként tartják számon, és a prognózisok szerint ez a népszerűség töretlen lesz ebben az évben is. Hogy ez minek köszönhető?

A JavaScript az elmúlt években komoly fejlődésen ment át framework, könyvtárak és design szempontjából is. A használata teljesen új szintet képvisel akár a rugalmasság, akár a teljesítmény szempontjából is.

A JavaScript egyben alapja is a crossplatform-os mobil fejlesztésnek. Kevés funkcionalitással rendelkező egyszerűbb appok esetében szoktuk mi is javasoljuk ügyfeleink részére.

Gyorsabb betöltési sebesség

A felhasználók türelme véges. Ha az oldalunk betöltésére hosszú másodpercekig kell várniuk, arra nekik nem lesz idejük és türelmük, ezért inkább tovább állnak.

A webes fejlesztések kapcsán a sebesség 2019-ben is kiemelt szempont kell, hogy legyen. Éppen ezért a technikai háttér, illetve a felhasznált képek és videók optimalizálása is megoldandó feladat annak érdekében, hogy az oldalunk lehetőség szerint minél gyorsabban a látogató rendelkezésére álljon.

De nemcsak a felhasználóknak fontos a weboldalunk sebessége, hanem a Google algoritmusainak is. Ezek ugyanis azon elv szerint működnek, hogy a látogató lehetőség szerint kapjon minőségi tartalmat a weblapunkra érkezve, méghozzá gyorsan.

Hogyha ezt nem tudjuk biztosítani és a weboldalunk lassú, akkor sajnos hátrébb fogunk kerülni a Google rangsorában is.

web programozás, webáruház készítés

A hangalapú keresés optimalizálása

A Hubspot tanulmánya alapján a felhasználók 19%-a naponta legalább egyszer használja a Siri-t. A hangalapú keresés alkalmazása és mindennapi használata a keresőmotorok kapcsán is növekvő tendenciát mutat. Tovább erősíti ezt a trendet a Siri, Cortana, Google Assistant, Echo és az Alexa is.

Hogyha azt szeretnénk, hogy az oldalunk megjelenítésre kerüljön hangalapú keresésnél is, akkor meg kell oldanunk ennek az optimalizálást.

Sokféleképpen próbálnak a piaci szereplők valahogy kitűnni az erős versenyben egymás közül. Hangalapú keresésre való optimalizálással még viszonylag kevesen teszik, ezért ez egy kiaknázható terület.

Kevesebb kód, kevesebb probléma

Az olyan platformok, mint a Google App Maker, vagy a Microsoft PowerApp a kevésbé hozzáértő személyek számára is lehetővé teszik a webes fejlesztést. Az alacsonyabb belépési küszöbnek köszönhetően egyszerűbb módon, valamint kevesebb időbeli ráfordítással kivitelezhető egy webes applikáció fejlesztése.

Ez jó hír lehet azoknak, akiknek tudásuk, tapasztalatuk vagy kapacitásuk nincs a bonyolult kódoláshoz.

Bízunk benne, hogy a cikk elolvasása után neked is sikerült megfogalmaznod magadban, hogy a közeljövőben várható, webes alkalmazásokat érintő trendeket miként lehetséges eredményesen a cégetek javára fordítani.

További kérdésed van a témakörrel kapcsolatban? Esetleg már csak a tökéletes fejlesztői csapat hiányzik az ötleteid megvalósításához? Jelentkezz be hozzánk egy díjmentes konzultációra, ahol átbeszéljük, mire lehet igazán szükséged.

A képeket köszönjük a pexels.com fotósainak:

PhotoMIX Ltd.
rawpixel.com
Mateusz Dach

web programozás, webáruház készítés