A mobil alkalmazás fejlesztés, mobil applikáció készítés folyamata lépésről lépésre

  • mobil applikáció készítés

A mobil alkalmazás fejlesztés, mobil applikáció készítés folyamata lépésről lépésre

A Comscore statisztikái szerint az okostelefon használat 87%-ban alkalmazásokon történik, ezzel szemben internetes böngészéssel mindössze 13%. A hosszú távú növekedés érdekében célszerű ott elérned a potenciális vásárlókat, ahol az idejük legnagyobb részét töltik.

Ennek fényében könnyen lehet, hogy a vállalkozásodnak mobilalkalmazásra lesz szüksége. Az ügyfeleinkkel folytatott tárgyalások során szinte az első kérdések közt merül fel az, hogy mégis mi lesz a kerete a közös munkának, kinek mi a feladata, mennyire tudunk mi, mint fejlesztők ötleteket, megvalósítási opciókat adni az ügyfélnek és mennyire lehet menet közben “kitalálni” még dolgokat.

Startupok esetében szinte kivétel nélkül elmondható, hogy mindig van egy zseniális ötlet, számtalan homályos tényezővel a megvalósítás terén. Mennyire tud egy ilyen cég megbízást kérni egy alkalmazásfejlesztésre, mikor még ő maga sem tudja, hogy egészen konkrétan mit szeretne, és hogyan?

Erre a kérdéskörre próbálunk a mostani cikkünkben választ adni.

Elöljáróban fontos megemlíteni, hogy számunkra ma már a fejlesztési folyamat alfáját és omegáját jelenti, hogy egy agilis fejlesztést kivitelező cég segítsen számos szakmai kérdés megválaszolásában, a szakmai háttértámogatás kiválasztásában (UX barát vagy UI felület) és a fejlesztés időbeli és anyagi kereteinek meghatározásában, mint ahogy az üzleti modell véglegesítésében is. A fejlesztési folyamat lépései is ebben a szellemben vannak meghatározva.

mobil alkalmazás fejlesztés, mobil applikáció készítés

1.       Kezdeti egyeztetések, piackutatás és az ötlet validálása

A közös munka egy részletekbe menő egyeztetéssel, vagy más szóval konzultációval veszi kezdetét. Ennek során az alkalmazás majdani megjelenése, illetve a szükséges funkciói kapcsán kell megegyezésre jutnod a fejlesztőkkel.

Megbízóként ebben a fázisban van lehetőséged ismertetni az ötletedet, illetve elmondani az igényeidet az applikációval kapcsolatban.

A fejlesztői oldal a tőled kapott kéréseket összegzi és elemzi. Egyúttal segít elvégezni a piackutatást, majd pedig visszajelzést ad arról, hogy a projekt milyen mértékben megvalósítható, esetleg szükséges-e néhány módosítást eszközölnünk.

A kezdeti szakasz akkor nevezhető eredményesnek, hogyha a következő kérdésekre sikerül KÖZÖSEN választ találnunk:

  • Mi a mobilalkalmazás fő célja? Milyen problémát fog megoldani? Mi a felhasználó számára a haszna? Miért akarják majd a felhasználók letölteni?
  • Mi az applikáció egyedi tulajdonsága, vagyis USP-je?
  • Van-e már hasonló megoldás a piacon? Kik nevezhetők versenytársaknak? Mekkora a felhasználók potenciális bázisa?
  • Mennyi időt fog igénybe venni a fejlesztés folyamata?
  • Milyen stratégiát érdemes alkalmazni az app terjesztésére? Miként oldható meg az időszakos karbantartás, illetve frissítés?

Leendő mobilalkalmazás tulajdonosként tehát érdemes bátran előállnod a kéréseiddel a kezdeti egyeztetések során. Ismertesd az elképzeléseidet és kérj részletes tájékoztatást arról, hogy az ötleted milyen mértékben tűnik megvalósíthatónak.

2.       A megjelenés tervezése, illetve a prototípus megalkotása

Az egyszerű és könnyed felhasználást esztétikus megjelenéssel kell társítani ahhoz, hogy az alkalmazás jó eséllyel sikeres legyen a felhasználók körében.

Ennek a jelentőségéről egy pillanatra sem szabad megfeledkezned akkor, amikor a fejlesztői csapat tagjaival karöltve az applikáció design elemeinek megtervezésén dolgoztok.

Mi fog történni egész pontosan ebben a fázisban?

Egyrészt megalkotásra kerül az a keretrendszer, ami az alkalmazás adatait, felületét és funkcióit foglalja magába.  A kezdeti elképzelések alapján születnek meg az első drótvázak, amik az app majdani elrendezése kapcsán nyújtanak egy szemléletes képi ábrázolást.

A tervezési folyamat szerves részeként a stílussal kapcsolatos irányelvek szintén rögzítésre kerülnek, majd pedig megszületnek az első mockupok. Vagyis az első drótvázak kiegészülnek a stílust érintő alapokkal, ezzel valós képet adva arról, ahogyan majd az alkalmazásunk végső formájában ki fog nézni.

Végül az első prototípus megszületésekor minimálisan tesztelni is tudjuk az applikációt. Természetesen ez még csak egy kezdetleges verzió, de a majdani végleges megjelenés kipróbálásához ideális.

A design kialakítása ideális esetben az agilis fejlesztés része. Vagyis lépésről lépésre, veled egyeztetve, közösen ötletelve és tesztelve történik. Így nagyobb hatékonysággal érhető el a fő cél, hogy a végleges verzió a lehető legnagyobb “wow” faktort váltsa ki a felhasználóból.

mobil applikáció készítés

3.       A fejlesztés, illetve kódolás szakasza

A fejlesztés egy olyan folyamat, amelynek a keretei között  kéthetente történik egyeztetés közted, és a fejlesztőink közt. Itt is érvényesül az agilis fejlesztés módszere,  tehát mindkét fél tesztel és javaslatot tesz. A munka további alakulása a megosztott tapasztalatok függvényében történik.

Elsőként a „backend” fejlesztés foglalja magába a mobilalkalmazás funkcióinak támogatásához szükséges adatbázist, valamint a szerveroldali objektumokat.

Az „API” folyamat keretei között az alkalmazás, valamint a back-end szerver / adatbázis közötti kommunikációs metódus kidolgozása megy végbe.

Míg a „front-end” fejlesztés azt a platformot testesíti meg, amit az alkalmazást letöltő majd használni fog.

Az agilis módszer azonban továbbra is érvényesül. Folyamatos fejlesztéssel és teszteléssel kiküszöbölhető rengeteg olyan hiba, amelyek az applikáció véglegesítésekor okoznának nehézségeket.

4.       Újbóli tesztelés, valamint a hibák javítása

A fejlesztői folyamat közben nemcsak te, mint megrendelő tesztelheted az applikációt, hanem lehetőség van akár felhasználó szintű kipróbálásra is, hogy folyamatosan kapj visszacsatolást arról, hogy a végfelhasználóid mit gondolnak az új termékről. Ennek a fázisnak a legfőbb célja az, hogy lássuk, valóban megvalósítja-e az adott funkció a felhasználó igényeit és természetesen hogy neked, mint megrendelőnek az elvárásainak is megfeleljen.

Első körben meg kell vizsgálni a felhasználói felületet. Mennyiben egyezik meg a korábban megálmodott tervekkel? Milyen mértékben valósul meg a siker szempontjából fontos egyszerű használat, illetve esztétikus megjelenés?

Próbáljatok ki minden funkciót és forgatókönyvet, és igyekezzetek magatokat a felhasználók helyébe képzelni. Közben figyeljétek meg, hogy mennyire reagál gyorsan az applikáció, mennyi energiát fogyaszt, működik-e minden gomb rajta.

Amennyiben sikerült kipróbálni minden opcióját az applikációnak és az esetleges hibákra is fény derült, akkor nincs más hátra, mint a nagyközönség előtt is megmutatni a vadonatúj mobilalkalmazást.

iphone programozás, android programozás

5.       Megosztás és terjesztés

A fejlesztés lezárultával még nem dőlhetsz hátra. Hiszen hiába készült el a legjobb applikáció, ami a felhasználó adott igényét egyből kielégíti, ha ő nem tud arról, hogy ez létezik.

Ehhez először találj neki egy frappáns nevet, majd töltsd fel az  Apple App Store és a Google Play Store felületére. Elengedhetetlen népszerűsíteni a közösségi média releváns felületein (Facebook, Instagram, Pinterest, Linkedin, Twitter,…), és az email listádon, hogy lehetőség szerint minél gyorsabban növekedjen a felhasználók tábora.

+ 1 lépés:

Fontos tudni azt is, hogy az elkészült applikáció kapcsán bizonyos időközönként szükséges frissítéseket, illetve karbantartó munkát végezni.

Lehetőség szerint állapodjatok meg ennek a feltételeiről is a fejlesztői csapattal már a tárgyalás kezdeti szakaszában.

Ennél sokkal kifizetődőbb kezdeti fázisban csakis a legalapvetőbb funkciókkal ellátni egy alkalmazást, vagyis első körben az úgynevezett  Minimum Viable Product megteremtése a cél. Az első tesztek és szükséges kisebb korrekciók után pedig következhet a bővítés, immáron sokkal kiszámíthatóbb módon.

Ma már egyáltalán nem csak a nagyobb vállalatok privilégiuma az önálló mobilalkalmazás. Sőt, rengeteg kisebb cég tör hatalmas piaci részesedésre azáltal, hogy trendi formába ölti tevékenységét és folyamatosan kapcsolatban van a felhasználókkal, direktben kommunikál velük.

Megbízható fejlesztői csapattal együtt dolgozva, iparágtól teljesen függetlenül tehet szert a céged versenyelőnyre egy saját applikáció által. A bejegyzés elolvasása után pedig már azt is tudod, hogy milyen konkrét lépésekből épül fel maga a folyamat.

Amennyiben a Te céged számára is a saját mobilalkalmazás jelenti a következő fontos lépést, akkor ingyenes konzultációért ide érdemes kattintanod.

A képeket köszönjük a Pixabay-nek!

IOS fejlesztő, mobil applikáció készítés